Inspectorul scolar general adjunct din Arad, Mihai Spanu, retinut dupa ce ar fi luat mita la bacalaureat, a fost eliberat din functie, a declarat pentru Mediafax ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Ministrul a anuntat ca "inspectorul scolar general adjunct din Arad, Mihai Spanu, a fost eliberat din functie, o decizie in acest sens fiind in competenta Ministerului Educatiei".

Remus Pricopie a declarat agentiei de presa citate ca in cazul celuilalt inspector scolar si al profesoarei - ambii suspectati ca ar fi primit mita de la elevi pentru a-i ajuta sa promoveze bacalaureatul - o decizie administrativa poate fi luata de Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Arad.

UPDATE Ministerul Educatiei Nationale (MEN) anunta printr-un comunicat de presa ca "Ministrul Remus Pricopie l-a destituit luni, 30 iunie, pe Mihai Spanu din functia de inspector scolar general adjunct al judetului Arad, in urma suspiciunilor de trafic de influenta ridicate de procurori. Inspectorul ar fi promis mai multor candidati ca ii va ajuta sa promoveze probele din cadrul Bacalaureatului".

Potrivit MEN, eliberarea din functie a celorlalte doua persoane suspectate ca ar fi implicate in acest caz, respectiv un inspector scolar si o profesoara, revine in competenta Inspectoratului Scolar Judetean Arad si a unitatii de invatamant, unde acestea sunt angajate.

Pocurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, in noaptea de duminica spre luni, la locuintele inspectorilor scolari Mihai Spanu si Simona Crisnic si la domiciliul profesoarei Lavinia Bit, ridicand mai multe probe intr-un dosar de trafic de influenta la bacalaureat, dupa ce suspectii ar fi primit bani in schimbul promisiunii ca vor ajuta mai multi candidati sa promoveze examenul, relateaza Mediafax.

Procurorul de caz, Codrin Gavra, a declarat ca "din informatiile existente rezulta ca cei trei au promis ca vor facilita obtinerea notelor de trecere la bacalaureat".

Inspectorii scolari Mihai Spanu si Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit au fost audiati de procurori, pe parcursul noptii. In urma audierilor Mihai Spanu, adjunctul sefului Inspectoratului Scolar Judetean Arad, a fost retinut pentru 24 de ore, iar ceilalti doi suspecti au fost eliberati si vor fi cercetati in stare de libertate.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, Mihai Spanu, inspectorul scolar Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit ar fi primit de la elevi intre 300 si 500 de euro pentru a-i promova bacalaureatul.

Sursele citate mai spun ca in urma perchezitiilor din locuintele acestora au fost ridicati aproximativ 10.000 de euro si liste cu nume ale unor absolventi de liceu care ar fi platit ca sa promoveze examenul.

In timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept parinti in fata celor trei profesori, pretinzand ca vor sa se asigure ca toate probele bacalaureatului vor fi promovate de catre copii.

Procurorul Codrin Gavra preciza ca cercetarile in acest dosar au inceput in urma unui denunt, iar SRI a sprijinit aceasta ancheta.