Sefa comitetului de parinti de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Gina Ciontoiu, a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti la doi ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat, aceasta fiind obligata sa se prezinte la consiliere psihologica, informeaza Mediafax.

Instanta Tribunalului Bucuresti a mai decis condamnarea vicepresedintelui Comisiei de bacalaureat, Mimoza-Maria Vulcu, la un an de inchisoare cu suspendare, pentru tentativa la savarsirea infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Aceasta trebuie, de asemenea, sa urmeze un program de consiliere psihologica, in vederea prevenirii savarsirii de noi fapte penale, potrivit instantei.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

In cazul fostei directoare a liceului Costica Varzaru si a secretarei Elena Dumitru, Tribunalul Bucuresti a decis disjungerea cauzei.

In 23 august, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie le-au trimis in judecata, in dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat care a avut loc in sesiunea iunie -iulie 2013, pe Costica Varzaru, Gina Ciontoiu, Elena Dumitru si Mimioza Maria Vulcu.

Potrivit rechizitorului procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada mai-iunie 2013, Costica Varzaru, in calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu", cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membra a comitetului de parinti, a pretins si primit bani de la elevi inscrisi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-si folosi influenta fata de membrii comisiei de bacalaureat si fata de cadrele didactice cu atributii de supraveghere, in scopul promovarii examenelor de catre respectivii candidati.

Procurorii au aratat, in actul de sesizare a instantei, ca sumele de bani colectate urmau sa fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atat direct de catre directoare, cat si ascunse in pachete de tigari, reviste sau ziare aflate pe catedrele din salile de examinare.

"Imediat dupa deschiderea subiectelor, inculpataVarzaru Costica urma sa convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvarile subiectelor urma sa se realizeze de catre inculpata Varzaru Costica si alti profesori ai unitatii scolare, sub pretextul suplimentarii filelor de "ciorne"", potrivit procurorilor.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit ca, in 25-30 iunie, fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" a facut demersuri pentru desemnarea unor membri si a unor supraveghetori asupra carora sa-si poata folosi influenta pentru fraudarea examenului.

In 1 iulie, cu ocazia desfasurarii probei scrise la limba si literatura romana, Mimoza Vulcu, in calitate de vicepresedinta a Comisiei de bacalaureat, si secretara liceului, Elena Dumitru, a carei prezenta era interzisa in timpul examenului, au xeroxat in mai multe exemplare raspunsurile corecte de la aceasta proba, care urmau sa fie date mai multor elevi din mai multe sali de examen, inclusiv celor ce erau mentionati pe o fila A4 gasita in geanta sa, au mai aratat procurorii.

"Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost gasita cu inscrisurile xeroxate, anterior mentionate, in timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, inainte de a intra in salile de examen", au scris procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii au facut, in 1 iulie, in prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, perchezitii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. In timpul perchezitiilor s-au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati atunci la Politia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbata dupa proba la Limba romana, iar conducerea liceului a fost demisa de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Elevii au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din salile de examen, la unii dintre acestia fiind gasite fituici.

Ulterior, incepand din 5 iulie, zeci de elevi de la Liceul "Bolintineanu" au fost audiati, la sediul Politiei Capitalei, in dosarul fraudelor de la examenul de bacalaureat, majoritatea lor afirmand ca s-ar fi strans, in liceu, sume de bani, fara a da insa detalii concrete sau elemente certe privind destinatia banilor.