Modificarea legii administratiei publice, prin care primarii si presedintii Consiliilor Judetene isi pot delega atributiile catre o categorie extinsa de functionari, este intrepretata diferit de politicieni. Elena Udrea (PMP) afirma, intr-un interviu la B1TV, ca "nu-si pune nimeni pielea in saramura" si "nu indrazneste nimeni sa ceara cuiva sa incalce legea", precizand ca sunt situatii in care "este binevenita aceasta lege", exemplificand cu situatia primarilor care semneaza "ca primarul" dosare de retrocedari. Pe de alta parte, Monica Macovei sustine, intr-un comunicat, ca "baronii locali isi asigura imunitatea pentru hotie" si ca "baronii PSD vor sa fure cu mâna altora: politicienii nu îsi mai asuma avize, autorizatii, contracte, servicii, toate pe bani publici".

Elena Udrea si Monica MacoveiFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
  • Elena Udrea este membru PMP si o puternica sustinatoare a presedintelui Traian Basescu. Seful statului a promulgat modificarile la legea administratiei publice fara a ridica vreo obiectie.
  • Monica Macovei este europarlamentar PDL. Partidul sau nu a contestat modificarile aduse la lege nici in timpul dezbaterilor din Parlament, nu le-a amendat nici public. PDL a ridicat, timid, o problema procedurala la vot, dar nu s-a pronuntat pe continutul modificarilor propuse. 
  • De modificarile votate in Parlament inca din luna februarie la legea administratiei publice, promulgate in in 12 martie, s-a aflat abia in urma cu doua zile, cand expertul anticoruptie Laura Stefan averitza in premiera asupra consecintelor acestora. 
  • Alti experti din cadrul Ministerului Public consultati de HotNews.ro au explicat de ce aceste modificari vor impiedica DNA sa mai ancheteze primari sau sefi de CJ si cum risca sa dispara dosarele de abuz in serviciu cu baroni locali.
  • Agentia Nationala de Integritate a avertizat intr-o analiza ca modificarile votate vor face imposibila sanctionarea conflictului de interese in cazul alesilor locali care incheie contracte intre societati pe care le controleaza si institutii aflate in subordine (de exemplu, regii autonome).

Elena Udrea, la emisiunea Evenimentele Zilei difuzata la B1TV (vezi min 52): "Daca un primar sau presedinte de CJ - ca baroni nu cred ca vor mai fi, nu cred ca mai apuca baronii sa puna in practica legea asta - isi deleaga competentele si apoi incearca sa forteze un functionar din primarie sau de CJ sa faca ceva, pai ala n-o face niciodata. Nu-si pune nimeni pielea in saramura. Ce se intampla odata in societate nu se mai intampla. (...) Nimeni nu indrazneste sa-i ceara cuiva sa incalce legea. Sa zicem ca-i cineva suficient de nebun sa-i ceara cuiva sa incalce legea. Unu: ala nu face asa ceva. Daca o face si-si asuma in momentul in care vine Parchetul, ca inteleg ca acolo problema e ca nu functioneaza DNA-ul, ok, dar functioneaza alt Parchet, Parchetul General sau parchetul din teritoriu in cazul celui care are delegare (...) Mai greu e cu toate institutiile, nu numai cu Parchet la nivel local. Acolo unde au fost baronii si-au subordonat si serviciile, si justitia, tot. Baronii au controlat toate institutiile la nivel local. Dar in momentul in care il cheama parchetul, credeti ca ala nu spune? Spune. Mi-a spus sa semnez si am semnat...Dar nu este asa de usor. (...)

Rep: Si atunci delegarea de competenta la ce foloseste?

Elena Udrea: Am luat exemplu fostului primar de Capitala, Traian Basescu, care a avut sute de procese privind retrocedarile, pentru ca pe lege primarul semneaza ca primarul dosare de retrocedare pe care le fac directorii din primarie. Primarul semneaza ca primarul, apoi te da pe tine in judecata pentru ca legea spune ca numai primarul poate fi chemat in judecata. Este o situatie in care este binevenita aceasta delegare de competenta. Cine vrea sa faca infractiuni, probabil ca le va face oricum. Dar exista in continuare sanctiunea penala in cazul celui care fie instiga la infractiune, baroni sau primar, fie a celui care o savarseste efectiv. (...) Eu nu cred ca mai exista acuma atata usurinta in a mai incalca legea. Sa stiti ca se simte peste tot, nu numai in clasa politica, si in mediul de afaceri si in randul functionarilor publici. Nu mai exista asa o usurinta in a spune putem face orice."

Monica Macovei, intr-un comunicat: "Liviu Dragnea vorbeste de multa vreme despre schimbarea Legii Agentiei Nationale de Integritate, schimbarea regimului incompatibilitatilor si despre faptul ca primarii si presedintii de consilii judetene nu ar trebui sa raspunda pentru semnaturi, ci functionarii publici care aproba contracte, dau avize si autorizatii. Recent, în Parlament a fost votata Legea nr. 20/2014 care modifica Legea nr.215/2001 a administratiei locale, astfel încât primarul si presedintele de consiliu judetean pot delega atributiile, inclusiv functionarilor publici de specialitate.

Consecintele acestei legi:

1. Transfer de responsabilitate penala: baronii locali ai PSD îsi asigura imunitatea pentru hotie si saracirea românilor si încearca sa paseze raspunderea penala, adica posibili ani de închisoare, catre functionarii publici;

2. Presiuni si constrângeri asupra functionarilor publici: oamenii de buna-credinta care lucreaza în admnistratia locala vor fi supusi amenintarilor si presiunilor mafiei locale politice;

3. Baronii PSD vor sa fure cu mâna altora: politicienii nu îsi mai asuma avize, autorizatii, contracte, servicii, toate pe bani publici. Adica au liber sa fure cu mâna altora;

4. PSD nu mai vrea ca aceste fapte sa fie anchetate de DNA: competenta DNA este atrasa si de calitatea faptuitorului. Daca primarul sau presedintele CJ nu mai semneaza actele institutiei, atunci eventualele fapte de coruptie nu vor mai fi anchetate de DNA, ci de unitati de parchet locale, care nu au dovedit toate acelasi nivel de profesionalism si determinare ca DNA.

UPDATE: Radu Mazare, primarul Constantei: "Oricum, incarcatura pe primar era foarte mare. De aia se si spunea ca semnezi ca primarul. Cand vine un document la primar, el semneaza ultimul, trece prin toate compartimentele respective, de la juridic ... in functie de ceea ce este ... achizitii ...comisii si asa mai departe. Mi se pare o chestiune foarte normala si fireasca. Eu deja am unele atributii delegate si probabil ca o sa mai deleg in continuare".