Vicepremierul Liviu Dragnea l-a rugat pe omologul sau chinez, Zhang Gaoli, sa intervina la Comisia Nationala pentru Reforma si Dezvoltare a Chinei pentru urgentarea semnarii acordului de constructie a liniei feroviare de mare viteza spre Constanta, precum si de modernizare a altor retele feroviare, potrivit Mediafax. Cei doi oficiali s-au intalnit, luni, la Beijing, printre subiectele de interes comun abordate aflandu-se si realizarea a trei proiecte importante, respectiv linia feroviara de mare viteza spre Constanta via Bucuresti, modernizarea inelului feroviar al Bucurestiului, precum si modernizarea caii ferate care leaga nordul si sudul Romaniei, respectiv granita cu Republica Moldova, de granita cu Bulgaria, la Ruse.

"L-am rugat pe domnul vicepremier sa incerce sa vorbeasca la Comisia Nationala pentru Reforma si Dezvoltare, cu care ma voi intalni maine (marti-n.r.), pentru a grabi procedurile in vederea semnarii acordului final de intelegere intre cele doua parti, pentru a incepe efectiv analizele prelimimare in vederea realizarii acestor proiecte importante", a spus Dragnea.

El a mai adaugat ca, la scurt timp dupa intrevederea cu Zhang Gaoli, a primit "semnale" ca omologul sau chinez a vorbit cu factorii de decizie ai Comisiei si ca marti se va incerca finalizarea discutiilor si semnarea acordului.

In luna noiembrie, fostul ministru al Transporturilor Ramona Manescu a anuntat ca Romania vrea sa atraga investitori chinezi in mai multe proiecte de transport, prioritara fiind realizarea unei linii feroviare de mare viteza de la granita cu Ungaria pana la Constanta, prin Bucuresti, avand un cost estimat de 11 miliarde euro.

Ministrul a aratat ca proiectul care va lega Bucuresti de Viena ar avea un impact major asupra cresterii numarului de pasageri pe calea ferata si ar permite circulatia trenurilor cu viteze de peste 200-250 km la ora.

Alte proiecte pe care autoritatile le-au propus partii chineze vizeaza modernizarea inelului feroviar din jurul Capitalei, linia de cale ferata Iasi-Giurgiu sau dezvoltarea a doua terminale multimodale pentru Portul Constanta.

Vicepremierul Liviu Dragnea se afla, in perioada 20-26 martie, in vizita de lucru in China, el fiind si coordonatorul Comitetului interministerial pentru monitorizarea indeplinirii angajamentelor asumate de Romania cu ocazia Reuniunii, la Bucuresti, in 26 noiembrie 2013, a sefilor de Guvern ai Republicii Populare Chineze si statelor Europei Centrale si de Est. Comitetul a fost infiintat in decembrie 2013.