Presedintele Traian Basescu participa, duminica, la sarbatoarea Sambra Oilor, in Certeze, judetul Satu-Mare, informeaza Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat. Sambra Oilor este o sarbatoare celebrata in a doua duminica a lunii mai, pe dealul din Huta Certeze, situat la granita dintre judetele Maramures si Satu Mare, unde oierii serbeaza plecarea turmelor catre pasunile de la munte, potrivit Agerpres. Sarbatoarea este cunoscuta si ca Ruptul Sterpelor, similara cu masurisul laptelui.

Termenul sambra semnifica o intelegere, o reglementare gospodareasca, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului. Inca de la Sangiorz (Sf. Gheorghe) si pana la sarbatoarea Sf. Constantin si Elena, crescatorii de oi din toate cele 23 de sate osenesti se aduna in fiecare localitate pentru a stabili impreuna, unde vor face stanele in acel an, cine le va fi baci si pe cine vor angaja sa le pazeasca pe timpul pasunatului.

Pregatirile pentru insambrarea oilor la stana incep din vreme, de indata ce se anunta schimbarea vremii pe munte, devenind potrivita pentru urcarea oilor. In acest timp are loc 'tomnitu' - tatonare si conventie intre diversi proprietari de oi ('vajnicari') ce urmeaza sa alcatuiasca 'boteie', apoi intre sefii acestora; sunt alesi ciobanii, locul stanii si cele trebuitoare intocmirii si gospodaririi ei. Prin aceeasi consultare colectiva si ci asentimentul general se alege seful, se stabileste ziua sambrei.

In ajunul sambrei, barbatii mana oile la deal, ridica staulul si coliba, instaleaza 'comarnicul', aleg 'mulgarile' (oile cu lapte) de sterpe. Dar ca recolta de lapte sa poata fi calculata si distribuita echitabil pe toata durata stanii, proportional cu 'cantitatea si calitatea' ovinelor aduse de fiecare sambras, se cere respectat cu strasnicie un stravechi ritual. Acesta incepe de fapt spre seara (tot in preziua sambrei) cu mulsul 'pa stimb': fiecare oier mulge oile altuia, in asa fel incat sa nu ramana strop de lapte in 'pulpa' niciunei 'mulgari'. Intrucat a doua zi acestea trebuie sa-si dovedeasca inzestrarea, in functie de care se stabileste apoi dreptul individual la produsele stanii, mulsul 'pa stimb' din ajun trebuie sa fie o elocventa proba de corectitudine.