Crin Antonescu, liderul PNL si presedinte al Comisiei parlamentare pentru modificarea Constitutiei, a anuntat luni ca nu va lua in calcul rezultatele referendumului din 2009 care a decis reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 si Parlament unicameral. "Nu acceptam sa ni se impuna premisa Parlament unicameral, pentru ca asa a inteles electoratul la un moment dat", a spus Antonescu intr-un discurs sustinut la o universitate din Bucuresti.

"Cred ca trebuie evitat pericolul de a ne angaja intr-o polemica in opinia mea meschina sub miza acestei revizuiri si la care ne invita sau ne provoaca actualul presedinte. Nu am de gand nici aici sa polemizez cu domnia sa, dar trebuia de aceasta data sa spun foarte clar, nu acceptam sa ni se impuna premisa pe care dl Traian Basescu o considera fundamentala, anume parlament unicameral pentru ca asa s-a pronuntat electoratul la un moment dat si nu acceptam sa ni se impuna premisa de a porni revizuirea pe proiectul pe care, fara nicio consultare publica, nici mai ampla, nici mai putin ampla, fara nicio dezbatere parlamentara, institutia prezidentiala cu un grup de consilieri au incercat si vad ca incearca sa o impuna", a declarat Crin Antonescu.

Potrivit presedintelui PNL, "nimeni nu a ignorat rezultatul si sensul acelui referendum, dar in egala masura nu trebuie sa ignoram faptul ca acel referendum a fost impus in conditii anormale, nepotrivite, in primul rand pentru ca a fost atasat, suprapus pe un scrutin care avea si o alta miza, in al doilea rand pentru ca nu s-a facut cu adevarat vreodata o dezbatere publica in care cetatenii care urmau sa voteze sa fie informati ce inseamna un parlament unicameral, ce inseamana un parlament bicameral, de ce e mai buna o formula sau alta, care este sensul si care sunt rezultatele urmarite de o formula sau alta."

"A doua parte, introdusa atunci intr-un temei si cu formule de propaganda pur populiste, si anume reducerea numarului de parlamentari, este si in vederile noastre, nu din argumentele populiste cu care ea a fost pledata atunci, ci din incercarea de a gasi o formula rationala si eficienta pentru exercitiul calitatii de parlamentar si pentru bunul mers al acestei institutii. Daca noi vrem sa reducem si vom reduce numarul de parlamentari, nu o facem pentru ca parlamentarii ar fi niste paraziti, nu o facem pentru ca parlamentarii ar fi prea costisitori, nu o facem pentru ca parlamentarii mai curand ne-ar incurca, o facem pentru ca parlamentarul, in exercitiul calitatii sale de reprezentant mandatat al cetatenilor, sa poata fi mai puternic, sa poata fi mai reprezentativ, sa ii poata reprezenta mai bine profilat si mai semnificativ", a adaugat Antonescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la o dezbatere pe tema modificarii Constitutiei organizata de Academia Romana, ca orice revizuire a Constitutiei ar trebui sa porneasca de la referendumul din noiembrie 2009, o modificarea a Legii fundamentale care nu ia in considerare vointa poporului, exprimata prin referendum, fiind "eronata si nedemocratica".

Alte declaratii ale lui Crin Antonescu:

  • Si mi se pare corect sa spun, pornind de la aceasta idee, ca in Romania in 1991 s-a facut o Constitutie cu certe merite, e momentul acum, cand avem pesrspectiva acestor 20 de ani, sa spunem acest lucru.
  • De ce acum o revizuire? Pentru ca e nevoie de o recredibilizarea a sistemului constitutional si a Constitutiei insasi.
  • Profitand de ambiguitatile pe care ea le cuprinde, politicieni, demnitari, presedinti au rastalmacit-o, au interpretat-o abuziv, insotiti si de institutii si persoane care ar fi trebui sa se afle in afara sistemului politic, incat e nevoie de o recredibilizare si asezare in forta a legii fundamentale a Romaniei.
  • Datoria noastra este sa o revizuim in asa fel incat regulile jocului, regulile fundamentale, sa nu mai fie in asa o masura interpretabile si sa nu mai puna in pericol insasi separatia puterilor in stat si regimul de functionare a institutiilor statului.
  • Din cauza ambiguitatilor s-a ajuns la momente critice, doua suspendari a unui presedsedinte, unul si acelasi, dar nu mai are importanta.
  • S-a ajuns la confruntari nefericite pentru aceasta tara, cum ar fi dreptul de reprezentare a Romaniei la Consiliul European.
  • Acest lucru nu a folosit nimanui, nici democratiei, nici romanilor.
  • Pornim de la aceasta constatare si de la aceasta necesitate.
  • Revizuirea Constitutiei este, prin excelenta, o lucrare politica. Ea se face prin intermediul Parlamentului si se finalizeaza prin referendum, dar nu va fi intreprinsa doar de politicieni si parlamentari, ci si printr-o dezbatere publica.
  • Desi nu toate articolele Constititiei nu vor fi revizuite, exista o deschidere catre toate articolele. 
  • Nu vrem sa cadem in capcana de a reduce aceasta revizuire la subiectele foarte pasionante din punct de vedere mediatic, cum ar fi atributiile presedintelui.
  • Constitutia nu se face pentru a clarifica raporturile dintre doi oameni ai statului, nu se face pentru presedinte, prim-ministru, parlamentari, nu se face pentru politica, ea se face pentru cetateanul roman, deci european, ea se face cu scopul precis de a intalni un consens cat mai larg nu doar in Parlament, dar si in societate.