Liderul grupului Socialistilor si Democratilor din Parlametul European, Hannes Swoboda, a declarat marti la Bruxelles ca presedintele Basescu inca "ezita si rezista" cu privire la nominalizarea premierului, insa in toate tarile democratice regula e ca seful statului sa respecte rezultatul alegerilor si sa il desemneze pe cel sustinut de majoritate, informeaza Mediafax.

"Asa cum stiti, a fost un rezultat clar in alegerile din Romania si acum e raspunderea presedintelui sa nominalizeze premierul. In toate tarile democratice este clar ca presedintele nominalizeaza pe castigatorul alegerilor ca premier, nu alegand pe altcineva. Domnul Basescu inca ezita si rezista", a declarat Swoboda.

Liderul grupului S&D din PE a insistat asupra faptului ca unul dintre standardele europene privind statul de drept pe conducerea unei tari trebuie sa le respecte, este ca "guvernul este instalat de majoritatea din Parlament, iar presedintele trebuie sa respecte rezultatul alegerilor".

Swoboda a criticat Partidul Popular European (PPE) pentru lipsa de reactie fata de declaratiile presedintelui Basescu din timpul campaniei pentru parlamentare.

"Domnul Basescu este unul dintre reprezentantii de seama ai PPE, dar el a spus despre oponentul sau politic ca ᅡpoate inghiti o broasca, dar nu va putea niciodata sa inghita un porcᅡ, adica domnul Ponta. Si a intervenit si in campania electorala si a spus in mai multe zile ca nu poate sa nominalizeze ca premier pe castigatorul alegerilor si nu a fost nicio reactie a PPE", a mai afirmat Swoboda, citat de Mediafax.