Premierul Victor Ponta a declarat, joi, dupa intalnirea Platformei de cooperare a administratiei publice centrale, de la sediul Ministerului Justitiei, ca a vazut contestatia depusa de PDL la Curtea Constitutionala pe tema legii votului uninominal si ca exista mai multe explicatii pentru ea: "ori au cei mai slabi si mai prosti juristi din Romania [...] nu cred, niciun jurist, niciun absolvent al primului an de facultate de Drept nu poate sa spuna asa ceva, ori este o uriasa ipocrizie, ori poate a treia varianta, de fapt au depus contestatia [...] la misto, au depus-o absolut neseriosi, stiind foarte bine ca oricum ea va fi respinsa".

"Am vazut contestatia depusa de PDL. Aici sunt doar doua explicatii: ori au cei mai slabi si mai prosti juristi din Romania - nu stiu daca e adevarata sau nu -, ori isi bat joc de toti romanii. Ei contesta la Curtea Constitutionala ca noi, prin lege, nu am desfiintat parlamentul bicameral si nu am introdus parlamentul unicameral. Orice copil, cred, de liceu, nu trebuie sa vina intai la facultatea de drept ca sa stie ca in Constitutia Romaniei este prevazut sistemul bicameral, Camera Deputatilor si Senatul. Nu putem noi, prin legea uninominalului, sa modificam Constitutia Romaniei. Sa ataci la CCR faptul ca noi, prin lege, nu am modificat Constitutia ori este un semn de..., repet, nu cred, niciun jurist, niciun absolvent al primului an de facultate de Drept nu poate sa spuna asa ceva, ori este o uriasa ipocrizie, ori poate a treia varianta, de fapt au depus contestatia, nu stiu cum sa spun ca sa ma inteleaga si cei din Ardeal si din Moldova, ori au depus-o la misto, au depus-o absolut neseriosi, stiind foarte bine ca oricum ea va fi respinsa", a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul a explicat ca structura bicamerala a Parlamentului nu poate fi modificata decat prin revizuirea Constitutiei, "nu printr-o lege data de Antonescu si de mine".

PDL a contestat la Curtea Constitutionala legea privind votul uninominal, au declarat, pentru HotNews.ro. surse politice. Vicepresedintele PDL, Sever Voinescu a confirmat, pentru HotNews.ro, depunerea contestatiei la Curtea Constitutionala a Romaniei. Dupa ce Traian Basescu a pledat in 2007 pentru votul uninominal pur, un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari, democrat liberalii au preluat temele si au sustinut public in repetate randuri o reforma a legii electorale. In ultimii doi ani, PDL a dezbatut in interiorul Coalitiei schimbarea sistemului de vot insa fara niciun rezultat concret.

Citeste si: