PDL a contestat la Curtea Constitutionala legea privind votul uninominal, au declarat, pentru HotNews.ro. surse politice. Vicepresedintele PDL, Sever Voinescu a confirmat, pentru HotNews.ro, depunerea contestatiei la Curtea Constitutionala a Romaniei. Dupa ce Traian Basescu a pledat in 2007 pentru votul uninominal pur, un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari, democrat liberalii au preluat temele si au sustinut public in repetate randuri o reforma a legii electorale. In ultimii doi ani, PDL a dezbatut in interiorul Coalitiei schimbarea sistemului de vot insa fara niciun rezultat concret.

Sulfina Barbu a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca legea votului uninominal initiata de Ponta si Antonescu "este croita pentru interesul electoral al USL" si incalca normele privind suveranitatea poporului, exprimata prin referendumul din 2009 si nu respecta rezultatele acestuia, potrivit agentiei Mediafax.

Deputatul PDL a mai spus ca USL incalca normele privind principiul egalitatii si al reprezentativitatii in drepturi.

In 2007, Traian Basescu a avansat ideea unui vot uninominal pur in doua tururi. Basescu ameninta in 2007 ca daca Guvernul si Parlamentul nu vor face trecerea la un sistem de vot uninominal, va convoca un referendum pe aceasta tema odata cu alegerile europarlamentare din toamna aceluiasi an.

Camera Deputatilor a adoptat martea trecuta proiectul de lege privind introducerea votului uninominal majoritar intr-un tur. Legea a fost adoptata cu 180 de voturi pentru, 30 de voturi impotriva si 26 de abtineri (deputatii UDMR).

Proiectul prevede ca alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur astfel incat sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza.

Totodata proiectul de lege majoreaza numarul de parlamentari cu maxim 10 prin introducerea unui amendament care prevede ca in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva sa primesca un mandat de parlamentar in plus.

Proiectul de lege a fost initiat de liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu.

Liderul grupului PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca grupurile PDL din Parlament au strans semnaturile necesare atacarii la Curtea Constitutionala a legii alegerilor uninominale parlamentare. Deputatul PDL preciza atunci, citat de Agerpres, ca actuala lege, adoptata in forma actuala, favorizeaza marile partide sau aliante, precum USL, ceea ce poate duce la o "regionalizare a Romaniei" din punct de vedere politic.

In opinia sa, legea Ponta-Antonescu poate duce la o "regionalizare a Romaniei" din punct de vedere politic.

Mircea Toader a spus ca PDL ar putea fi votat doar de zona Ardealului, in timp ce USL va fi votat de restul tarii. Pericolul, spune Toader ar fi ca in Parlament USL sa obtina doua treimi si "sa faca ce vor din Romania", adica sa modifice Constitutia. "Exista si un risc major ca sa regionalizam foarte tare zona Romaniei, sa existe USL-ul puternic in zonele sarace, in Moldova si practic in fostul Regat, si posibil in Ardeal sa avem si noi optiuni din partea electoratului, iar disproportia in Parlament va fi extraordinar de mare", sustine liderul grupului PDL din Camera Deputatilor.