Reprezentantii PSD si UDMR pledeaza pentru modificarea legii electorale si trecerea de la sistemul de vot uninominal cu reprezentare proportionala, in vigoare astazi, la sistemul mixt, adica uninominal cu compensare pe lista de partid. PDL sustine ca uninominalul merita o sansa, dar ca "sunt si altii, o pondere insemnata, care doresc intoarcerea la votul pe lista". PNL imbratiseaza azi sistemul refuzat in 2008: uninominal majoritar in doua tururi. Adrian Nastase (PSD), Marton Arpad (UDMR) si Cristian Radulescu (PDL) si Mihai Voicu (PNL) au vorbit despre nevoia de schimbare a actualului sistem in cadrul unei dezbateri organizate,marti, de Pro Democratia.

  • In cadrul dezbaterii a fost prezentat si un sondaj realizat de CCSB, potrivit caruia 70% dintre romani cred ca Romania are nevoie de o schimbare a sistemului de vot. Vezi documentul atasat
  • Reprezentantul Autoritatii Electorale Permanente a anuntat ca are in pregatire un Cod Electoral care sa reuneasca toate legile referitoare la alegeri si propune  introducerea votului prin corespondenta.

Cele mai interesante puncte de vedere exprimate in cadrul dezbaterii organizate de Pro Democratia:

  • Cristian Radulescu (liderul grupului parlamentar PDL din Senat) a criticat actualul sistem de vot, introdus la alegerile parlamentare din 2008, pe motiv ca "niciodata n-au fost atatea cheltuieli ca atunci, cand a proliferat fenomenul coruptibilitatii acceptate". In opinia sa, "este normal ca 80% din cetateni au parerea ca alegerile care au trecut au fost fraudate" pentru ca "s-au oferit cadouri, acceptate cu placere de catre cetateni". "Partidele au perceptia ca sistemul actual nu este foarte grozav. Putem sa dam o sansa sistemului uninominal, sa vedem cum se slefuieste. Sunt si altii, o pondere destul de insemnata, care doresc intoarcerea la sistemul de liste", a mai spus Radulescu. Surse din PDL au declarat pentru HotNews.ro ca PDL si-ar dori reintroducerea unui sistem mixt - o parte dintre parlamentari sa fie alesi pe liste de partid si o parte uninominal - dar ca se teme de reactia opiniei publice. Atii, isi doresc vechiul sistem de vot pe lista. Potrivit presei locale din Suceava, senatorul PDL, Orest Onofrei, a conceput, impreuna cu senatorul PNL, Puiu Hasotti, un proiect de lege care propune revenirea la votul pe liste de partid. Detalii aici
  • Mihai Voicu (vicepresedinte PNL) a explicat ca "Romania are cinci tipuri de alegeri si foloseste cinci sisteme electorale diferite" si ca "poate, confuziile apar si din aceasta amestecatura". Voicu este insa de parere ca schimbarea sistemului trebuie facuta pe baza consensuala, nu cu o simpla majoritate parlamentara pentru ca "trebuie sa fie un sistem electoral stabil pe o mai lunga perioada de timp". "Cred ca trebuie sa incercam sa avem o mai mare coerenta in utilizarea sistemelor electorale in Romania", a spus Voicu, referindu-se la faptul ca PNL a adoptat, luni, la sedinta Delegatiei Permanente a decis, luni, sa sustina modificarea Legii electorale in sensul introducerii votului uninominal majoritar in doua tururi pentru Parlament si presedintii de Consilii Judetene. PNL, considerat principalul beneficiar al sistemului sustinuta de Cristian Parvulescu (Pro Democratia) in 2008, a criticat acum doi ani varianta de vot uninominal majoritar in doua tururi sustinuta atunci de Traian Basescu si PDL pe motiv ca avantajeaza partidele mari. "S-ar putea sa fim nevoiti sa facem o alegere care sa nu aiba cale de mijloc, poate. Noi admitem la PNL ca nu vom modifica de capul nostru sistemul elecotral, si nici o majoritate nu e bine sa o faca, ci pe baza consensuala. Dar o dezbatere trebuie inceputa", sustine Voicu.
  • Marton Arpad (deputat UDMR) a cricat sistemul de vot introdus in 2008, pe motiv ca "s-a deterirorat dezbaterea parlamentara" si ca "problema majora a acestei legi este ca are un sistem mixt cu o compensare inadecvata". "Este un sistem ruleta. Partidul nu poate concepe, si nici electoratul, asupra a ceea ce va intra in Parlament. Daca mergem pe sistemul mixt, atunci compensarea sa se faca pe lista. Sa existe o proportie de colegii uninominale, care sa fie luate ori prin sistemul majoritar, in doua tururi, si compensarea pe lista. Deci, mandatul e al partidului, cand se pierde, daca am lista de compesare, cand se pierde mandatul vine urmatorul de pe lista". Marton Arpad a explicat ca partidele mari vor, de regula, vot majoritar, iar partidele care cad sub 20% "tind sa-si mentina electoratul si sunt interesate de sisteme proportionale". "Eu as mentine diferentierile dintre sistemele pe care le avem, si as merge pe sistem proportional cu compensare pe lista nationala. O formula in care ruleta la compensare sa dispara, iar partidul sa aiba posibilitatea sa puna pe cine doreste", a mai spus deputatul UDMR.
  • Adrian Nastase (presedintele Consiliului National PSD), care s-a opus in 2008 introducerii sistemului uninomial, a spus ca "am constatat toti falimentul acestui sistem electoral". "Parlamentul s-a deprofesionalizat, au venit multi oameni lipsiti de experienta politica, au devenit masa de manevra. (...) Daca vrem performanta in legiferare e nevoie de competenta in configuratie. Voturile nu voteaza, ca sa zic asa, in Parlament. Voturile sunt utile pentru a trimite oameni in parlament capabili sa asigure dialogul in interiorul Parlamentului, sa negocieze in comisii, dar pentru asta e nevoie de calitati. Nu este nevoie de oameni care sa imparta galeti prin colegii, ci si de diplomati. Lista de compensare de care vorbea Marton Arpad este absolut esentiala. Ne indreptam mai curand spre un sistem mixt, care sa asigure prin acest mecanism de vot uninominal, dar compensat cu lista nationala (...) Nu ne putem intoarce la vot pe lista fara oprobiul opiniei publice. Varianta oarecum acceptata va fi acest sistem mixt, de vot compensatoriu pe lista. (...)" Prezent la dezbatere, presedintele PSD, Victor Ponta, s-a limitat la criticarea sistemului actual in vigoare, depre care a spus ca a permis "fauda multipla" si ca "a iesit mult mai rau decat propusese domnul Parvulescu", din cauza fraudelor de informare, de organizare si a fraudelor din Parlament. "Ce a spus domnul Nastase e cel mai important. Daca procesul electoral va fi doar o licitatie in care cine da mai multi bani castiga voturile, atunci vom ajunge la partid unic si parlament unic" a mai spus Ponta.
  • Marian Muhulet (Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente) a anuntat ca, impreuna cu experti din MAI, AEP lucreaza la un nou Cod Electoral, care sa aduca la un loc toate legile referitoare la alegeri. "Speram ca anul acesta sa definitivam acest document, sa-l supunem in dezbaterea publica si sa-l trimitem Parlamentului pentru a fi adopat pana in 2012". Muhulet a mai spus ca e nevoie de formarea unui "corp electoral, la nivel de presedinti de sectii de votare" si ca AEP va derula, de anul viitor, un proiect de instruire, astfel incat pana in 2008 sa poate fi eliberate diplome din partea AEP care sa certifice "ca pot fi presedinti de sectii de votare sau loctitori in 2012". Muhulet precizat ca un alt proiect vizeaza introducerea registrului electoral electronic si informatizarea sectiilor de votare, cu scopul prevenirii votului multiplu. "Exista si o propunere de standardizare a cheltuielilor referitoare la alegeri. Avem o monitorizare pe alegerile partiale din acest an, unde primarii care au alegatori arondati sensibili egali, cheltuie bani dubli de la o primarie la alta. Sper sa propunem ca, in functie de numarul de sectii de votare, sa-si dimensioneze si cheltuielile. Avem si un proiect de vot prin corespondenta, la MAE, proiect perfectibil in momentul de fata, si sper sa-l vedem cat mai curand in dezbaterile parlamentului", a mai spus vicepresedintele AEP. 

70% dintre romani cred ca Romania ar avea nevoie de o schimbare a sistemului de vot actual, releva un sondaj realizat de CCSB, dat publicitatii, marti, in cadrul unei dezbateri organizate de Asociatia Pro Democratia (APD). 38% dintre respondenti sunt de parere ca sistemul de vot pe lista este cel mai potrivit pentru Romania, 30% considera ca un sistem de vot mixt ar fi cel mai adecvat, iar 20% cred ca sistemul de vot pe colegiu uninominal este cel mai potrivit. Vezi integral sondajul CCSB in documentul atasat. ¬