Agentia Nationala de Integritate a transmis miercuri mai multe precizari referitoare la interdictia de a mai exercita o functie sau o demnitate publica timp de trei ani in cazul lui Victor Alistar, propus de premierul desemnat Victor Ponta la functia de ministru delegat la primul ministru. Presedintele ANI, Horia Georgescu, a intervenit telefonic la Romania TV marti seara explicand ca in situatia domnului Alistar, decizia Curtii Constitutionale, nr. 54 din 25 ianuarie 2011, este elocventa.

Victor AlistarFoto: Agerpres
  • Vezi decizia CCR in cazul lui Alistar in documentul atasat

Presedintele ANI a comentat si explicatiile lui Victor Alistar care declarase anterior la TVR Info ca nu se fla in stare de incompatibilitate deoarece solutia definitiva care s-a dat in septembrie 2011, nu e irevocabila, iar ea se poate modifica prin recurs, insa recursul ANI a fost depus tardiv.

"Alte procese de care vorbeste domnul Alistar sunt urmare a actului de incompatibilitate emis de institutia noastra, dar procesul a fost initiat de Agentia Functionarilor Publici pentru a elimina mentiunile din cartea de munca a acestuia. Deci, raportat la interdictie, aceasta se aplica conform", a declarat Horia Georgescu.

"Deciziile CC sunt generale si obligatorii", a continuat presedintele ANI. "Curtea Constitutionala a descris forma imperativa a legii si aplicarea sanctiunii de a nu ocupa o functie de demnitate publica timp de trei ani. Foarte clar. Este un paragraf in acea decizie care descrie in mod clar. Decizia se aplica pe fond."

In replica, Victor Alistar a negat ca s-ar afla sub vreo interdictie in acest moment.

"Absolut nu, nu am vreo interdictie de acest gen. Chestiunea expusa atunci de Curtea Constitutionala reflecta o situatie de fapt valabila in acel moment si referitoare exclusiv la numnirea mea la CSM", a declarat Alistar marti seara agentiei Mediafax, invocand mai multe hotarari ale instantelor si parchetelor, definitive si ele, care confirma faptul ca actul de constatare privind incompatibilitatea sa nu ar fi definitiv si care au aparut dupa decizia Curtii Constitutionale din februarie 2011.

"Credeti-ma, s-a verificat!", a mai declarat Alistar.

Victor Alistar a fost nominalizat ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale, transparenta si relatii cu societatea civila, a anuntat marti seara premierul desemnat Victor Ponta.

Ponta a declarat, marti seara, ca justitia a hotarat ca acuzatia impotriva lui Victor Alistar prin care acesta nu putea ocupa functii publice timp de trei ani era neintemeiata, el punctand ca, in consecinta, acesta va face parte din Cabinetul sau.

Precizarile transmise de ANI:

  • Prin actul de constatare nr. A/1130/I.I./2009 din data de 20 iulie 2009, ramas definitiv la data de 7 august 2009, prin necontestare, Agentia Nationala de Integritate a constatat ca Alistar Teodor Victor s-a aflat, in perioada 23 ianuarie 2007 - 1 martie 2009, in stare de incompatibilitate, intrucat a detinut, concomitent, calitatile de functionar public - purtator de cuvant in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Director Executiv in cadrul Asociatiei Romane pentru Transparenta, incepand cu anul 2004, si avocat definitiv in cadrul Cabinetului individual de avocatura "Alistar Teodor Victor", incepand cu 23 ianuarie 2007 si pana la data constatarii.
  • Lui Alistar Teodor-Victor i se aplica sanctiunea prevazuta de dispozitiile art. 25, alin. (2) din actul normativ amintit, in sensul decaderii din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani, de la data ramanerii definitive a actului de constatare, respectiv pana la data de 07.08.2012.
  • Legalitatea sanctiunii a fost confirmata si de dispozitiile Deciziei Curtii Constitutionale nr. 54 din 25 ianuarie 2011 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Plenului Senatului nr. 31 din 15 decembrie 2010 privind alegerea celor doi reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, publicata in Monitorul Oficial  nr. 90 din 3 februarie 2011 (vezi documentul atasat).
  • Mentionam faptul ca orice alte litigii aflate pe rolul instantelor de judecata au fost initiate de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici, ca urmare a ramanerii definitive a starii de incompatibilitate, si nu au legatura cu consecintele juridice ale aplicarii prevederilor legale privind incompatibilitatile in functiile si demnitatile publice.

Citeste si: