Ieri m-am exprimat ca fiind impotriva oricarui ajutor dat de Romania Rusiei la destabilizarea Ucrainei prin intelegeri bilaterale vis a vis de South Stream si de gazele rusesti. Mai putin de 10 procente din comentatorii de pe Hotnews au fost de acord cu mine. Oportunismul destabilizarii Ucrainei ca "recompensa" pentru bucatile smulse dupa razboi, circul cu canalul Bastroe si Insula Serpilor e gresit.

In primul rand toate teritoriile au fost luate de Stalin, nu de Ucraina, care nu exista si deci nu se pot imputa acesteia.

Circul cu canalul este deja oprit. In privinta Insulei Serpilor, luata cu japca tot de Stalin, ucrainienii au fost rezonabili si s-a ajuns la Haga, o metoda civilizata de a rezolva un diferend. Vedeti Rusia rezolvand ceva la tribunal? Vorbiti cu Japonia despre diferendul cu Rusia privind insulele Kurile, sunt 60 de ani de disputa nu 18.

Oportunitati de a destabiliza vecinii am mai avut. In al doilea razboi balcanic, fara a trage un glont, am ajuns pe la Sofia si am smuls Cadrilaterul Bulgariei, pierdut in 40. Bulgarii nu ne iarta nici acum. Nu ne-a folosit la nimic, ne-am folosit de "oportunitate" si ne-am certat cu cei pe care i-am ajutat sa devina independenti.

In al doilea razboi mondial, cand am atacat URSS, ne-am oprit la Stalingrad si am pierdut mai mult decat pierdusem la URSS in 1940. Finlandezii s-au oprit pe fostele granite si la sfarsit au ramas asa cum erau inainte de razboi. Noi ne-am folosit de "oportunitate".

Am fost aliati cu Rusia in 1877, am pierdut Basarabia.

Am fost aliati in 1917, ne-au lasat singuri in fata nemtilor, ba au incercat sa faca o revolutie comunista trupele rusesti in degringolada.

Am fost aliati in 1944, ne-au luat mai mult decat Basarabia pe care o luasera in 1940.

Am fost aliati in lagarul comunist, ne-au spoliat ani la rand.

Istoria ne invata cate ceva, doar daca nu o cunoastem o repetam. Interesul nostru este o Ucraina democratica, stabila economic, membra UE si NATO.

Cine crede ca fara rusi nu ne descurcam nu se uita prin cartier sa vada ce inseamna dependenta. Cu investitii suntem capabili sa devenim independenti in caz de necesitate, ca acum, asta nu inseamna sa ne izolam si sa nu cumparam energie sub forma de resurse neregenerabile de la oricine si sa le conservam pe cele pe care le mai avem.

Nabucco, acum iluzoriu, poate asigura o alta sursa de gaz, de la tari islamice. Cat de stabile sunt acestea e de discutat, noi avem relatii bune in aceasta lume, putem, daca UE finanteaza, sa ajutam consistent la desfasurarea proiectului. Mai importante sunt investitiile la Cernavoda, Tarnita, in energie eoliana, microhidrocentrale, biocombustibil, energie geotermala. Slava Domnului avem posibilitatea de a obtine energie din toate aceste surse.

Si sa ne aducem aminte ca Ungaria si Bulgaria acum 3 zile aveau nevoie de curent electric. Sper ca l-am dat. In acest mod se intareste pozitia Romaniei nu prin destabilizarea Ucrainei.

Pentru bunastare e necesara stabilitatea, un focar de nesiguranta la granite scade numarul de investitii, credibilitatea si creste riscul oricarei investitii.

Suntem singurul neam totalmente bilingv. Toti vorbim romaneste si moldoveneste. Cauza o stim.

Citeste si comenteaza pe Romania obiectiva.