Sa ne uitam putin la Putin, si la South Stream si Nabucco.

Noi am tinut-o cu Nabucco, Rusia cu South Stream. Daca ne uitam la harta vedem ca suntem bagati in ambele, geografic cel putin.

South Stream are un singur rol, de a scoate Ucraina de pe harta gazelor. Nabucco de a diversifica furnizorii EU de gaz.

Rafuiala actuala ruso-ucrainiana are ca miza stabilirea sferelor de influenta, viitorul politic al Ucrainei. Aceasta, rupta, ca populatie si mentalitati intre Rusia si Occident, se clatina sub presiunea ruseasca. Economic slaba, Ucraina, nu poate plati pretul gazului, scoasa din traseul acestuia este practic victima sigura. Geopolitic, o Ucraina ruseasca, asa cum e Belarusul, ne face vecini din nou cu Rusia.

Cacealmaua lui Putin vrea sa arunce inca un subiect de zazanie intre noi si ucrainieni care nu pot sa cumpere nici de la noi gazul ca n-au cu ce. Pe noi ne-ar ajuta un South Stream pentru ca am lua taxe de tranzit, am pune presiune pe Bulgaria, teava venind la Constanta nu la Varna e mai scurta si deci mai ieftina si mai rapid de construit. Germania a dat prima lovitura Ucrainei prin North Stream. Rusia se bazeaza pe noi ca s-o dam pe a doua, cea fatala.

Trecerea Ucrainei sub influenta ruseasca cu ajutor romanesc este practic un gest necugetat pentru noi. Romania ajuta Rusia la refacerea URSS, fiind platita s-o faca.

UE, in incoerenta sa proverbiala, in loc sa puna bani la bataie si sa construiasca Nabucco se invarte in jurul cozii, Rusia spune ca nu se opune. Doar spune. Germania revine la dorintele sale de impartire a Europei cu Rusia. Schroeder - Putin aduce a Ribbentrop - Molotov, acum fara tancuri, cu gaz.

Ucraina, blocata pentru NATO, scoasa de pe piata gazelor, slaba economic, sfasiata politic este necesara Romaniei ca stat tampon si stabil. Rusia se bazeaza pe scandalurile noastre cu Ucraina pentru a ne influenta si mai mult politica interna prin aderarea noastra la South Stream.

Pana unde se poate ajunge nu stiu, ce stiu este ca Putin este greu de scos de la conducerea Rusiei si ca practic ideea de democratie in Rusia e o utopie, cel putin pe moment. Si cu toate scalambaielile noastre politice sper sa nu renuntam la bruma noastra de democratie, si asa sifonata dupa ultimele alegeri, si sa revenim la o dictatura.

Citeste si comenteaza pe Romania obiectiva.