Buturuga irlandeza si carul Uniunii Europene (2): Presedintia franceza

de Renate Weber     HotNews.ro
Luni, 7 iulie 2008, 18:05 Actualitate | Opinii


Renate Weber
Foto: Hotnews
Franta s-a pregatit multa vreme pentru preluarea presedintiei Uniunii Europene. Spectacolul oferit cu aceasta ocazie a fost grandios, cu un Tour Eiffel imbracat in culorile Uniunii, cu presedintele francez prezent la postul de televiziune France 3, cu un ghid al presedintiei franceze elaborat cu migala cu mai multa vreme in urma, astfel ca Jacques Barrot figureaza ca si comisar la transport, cu o scurta introducere in acest domeniu, desi intre timp portofoliul acesta fusese trecut colegului sau italian iar Barrot fusese deja confirmat de Parlamentul European drept comisar pe justitie si afaceri interne.

O intrare mai potrivita pentru o alegere de presedinte si nu pentru o presedintie prin rotatie de 6 luni. Dar aceste pregatiri ale Frantei au avut menirea sa transmita un mesaj puternic privind angajarea europeana totala a presedintelui Sarkozy, dorinta de a demonstra ca Franta este motorul Uniunii, cu un plan extrem de ambitios pentru aceste sase luni. Franta a fost practic alaturi de presedintia slovena in dosarele pe care aceasta le-a manageriat si care urmeaza sa se definitiveze in urmatoarele luni.

A elaborat strategii de lucru impreuna cu Republica Ceha si Suedia, urmatoarele doua tari care vor avea presedintia UE. Evident, Franta se pregatise pentru o Uniune Europeana care sa functioneze de la 1 ianuarie 2009 pe baza Tratatului de la Lisabona, la a carui elaborare muncise mult si pe care presedintele Sarkozy il prezentase ca fiind instrumentul cel mai potrivit pentru asigurarea functionarii unei Uniuni cu 27 de membri si asigurand premisele institutionale ale largirii.  

Nu stiu ce-o fi fost in sufletul si mintea presedintelui francez la aflarea rezultatului votului irlandez, dar liniste sigur nu. In locul unui mandat scurt (sase luni, devenite cinci, daca tinem cont de perioada de vacanta de vara), dar care putea fi spectaculos prin temele alese si transmise mai departe - de la combatarea efectelor schimbarilor climatice la politica agricola, de la pachetul clima-energie la politica de imigrare, de la “o Europa aparata” la cooperare judiciara - Franta s-a trezit in fata unei situatii diferite. Si pentru ca vechiul proverb spune ca un necaz nu vine niciodata singur, au mai aparut si declaratiile presedintelui polonez si ale celui ceh privind inutilitatea continuarii ratificarii Tratatului de la Lisabona.  

Franta si presedintele Sarkozy se vad pusi in fata unei adevarate provocari. Daca vor sa demonstreze ca sunt motorul constructiei europene, atunci la sfarsitul lui decembrie 2008 trebuie sa ne lase o Uniune cu Tratatul de la Lisabona ratificat de 26 de tari si un plan fezabil pentru un nou vot irlandez previzibil in timp si ca rezultat. Nu e usor, desi fiecare situatie trebuie discutata si rezolvata in parte.  

Aminteam ca presedintele polonez, ultraconservatorul Lech Kaczinsky, a declarat ca in urma Nu-ului irlandez nu mai are rost ratificarea, de vreme ce oricum tratatul nu va intra in vigoare. Nimic nou sub soare. Fratii Kaczinsky, cand unul era presedinte si celalalt premier, au fost convinsi prin discutii personale cu privire la beneficiile semnarii tratatului. Nu doar euroscepticismul era cel care ii facea sa se abtina, ci mai ales felul in care Polonia, de-a lungul timpului, si-a negociat pozitia in cadrul Uniunii. Dincolo de asa-zisele dileme ideologice au stat permanent interese pragmatice concrete privind mai ales politica agricola si fondurile alocate fermierilor polonezi, dar si politica de extindere a UE.      

Vazand abordarea franceza din ultimele saptamani am avut senzatia unui plan structurat pe mai multe nivele. Pe de o parte, cuvintele generoase ale secretarului de stat pentru Afaceri Europene, Jean-Pierre Jouyet, exprimand increderea in spiritul european al polonezilor, cuvinte mai degraba pentru opinia publica poloneza si europeana, menite sa tina treaz acest spirit european, dar care nu ajuta la convingerea presedintelui polonez de a ratifica tratatul.

Pe de alta parte, amenintarea cu oprirea extinderii, exprimata clar de presedintele Nicolas Sarkozy cu ocazia ultimului Consiliu European, stiindu-se bine ca Polonia are un interes deosebit in extinderea UE pana la a cuprinde Ucraina si Georgia. Or, Sarkozy spune ca a fost deja o eroare sa se largeasca UE pana la a avea 27 de membri fara o reforma instititutionala corespunzatoare, o eroare care nu se poate repeta.

Asadar… vreti largire, Tratatul de la Lisabona trebuie sa intre in vigoare. In acelasi timp, am asistat la exprimarea unei pozitii ferme – si binevenite – a aceluiasi presedintele francez impotriva ideilor aruncate pe piata de diferiti politicieni privind excluderea Poloniei din Uniune. UE nu mai poate fi conceputa fara Polonia. Fara nici una din tarile membre la ora actuala, as adauga eu.

Mesajul privind oprirea largirii este in acelasi timp adresat si Cehiei, interesata in mod deosebit in aderarea Croatiei, stat destul de pregatit pentru aderare si caruia cuvintele presedintelui francez trebuie sa i se fi parut ca un dus de gheata. Si aici apare o problema greu de rezolvat : discursul public al liderilor politici, adresat de fapt omologilor lor, dar care poate produce panica in populatiile vizate, si diplomatia din spatele usilor inchise. La aceste din urma discutii publicul nu mai are acces si, din pacate, el ramane cu mesajele uneori amenintatoare pe care le-a auzit, ceea ce poate duce la slabirea increderii in capacitatea UE de a manageria criza in care se afla, o intarire a euroscepticismului pe masura slabirii increderii in spiritul de solidaritate care trebuie sa caracterizeze constructia europeana. Si sa nu uitam ca mai sunt state membre interesate nu doar in integrarea Croatiei, dar chiar si a celorlalte tari din Balcanii de Vest intr-un anume orizont de timp.

Uneori liderii politici uita acest aspect si considera ca rezultatul final va reusi sa stearga acesta umbra de neincredere in Uniune. Mare greseala, pentru ca in timp, cu repetarea unor astfel de situatii, scepticismul creste, iar formula “pupat toti Piata Independentei” nu merge la nivelul maselor. De aceea cred ca strategiile de comunicare publica sunt de maxima importanta. Nu e vorba de a pacali, de “a vinde” ceva publicului, ci chiar de a-l considera un partener care sa te sustina in promovarea posibilelor solutiilor.

In fond, de aceea i-au fost oferite premierului irlandez cateva luni de gratie, pana in octombrie, pentru a veni cu un plan in legatura cu felul in care tara sa ar putea sa revina asupra referendumului. Pentru ca nimeni nu-si poate permite sa ignore ceea ce poporul sau a spus in iunie si sa propuna pur si simplu un nou referendum. Chiar daca aceasta ar putea fi solutia, de exemplu o data cu alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2009, cand se presupune ca va fi o campanie de informare mai buna. Dar numai un sinucigas politic ar veni cu o astfel de propunere fara sa fie sigur ca ea ar fi acceptata de public.

Va reusi presedintia franceza sa faca fata acestor mari provocari cu care se confrunta? Mai ales ca la ele se adauga si cele legate de negocierile dintre UE si Organizatia Internationala a Comertului, precum si criticile de o agresivitate fara precedent venite din partea liderilor latino-americani, exprimate in cadrul Mercosur, care considera ca o cauza majora a actualei crize majore a preturilor la produsele alimentare e reprezentata de subsidiile acordate fermierilor europoeni.

Franta e o tara puternica. Presedintia franceza va fi una puternica. Daca va reusi sa combine aceasta tarie cu inteligenta diplomatiei si a comunicarii atunci ne va convinge ca este cu adevarat motorul Uniunii pe care a gandit-o si a creat-o in decenii de stradanie continua. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

798 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Cher M. Sarkozy, (Luni, 7 iulie 2008, 19:38)

  Bibicu [anonim]

  Je m'adresse à vous dans la qualité de Président du Conseil de l'UE en Juillet - Décembre 2008 avec l'espoir qu'au cours de cette période votre vision personnelle claire et nette et celle de la France en général va déterminer la politique de l'UE.

  Mes espoirs et malheureusement je pense que celles de très bien d'autres citoyens de l'UE visent à corriger des graves erreurs et des échecs dessolant produit par dernier élargissement de l'UE avec la Roumanie et la Bulgarie.

  Bien que la Commission et le Parlement ont été fortement averti a ma connaissance par nombreux citoyens de l'Union et en particulier de Roumanie toutes les opinions ont été ignore d’une manière flagrante et surtout aucun mécanisme de correction n'a pas été appliquée.

  Les avertissements ci-dessus ont envisagé que la Roumanie n'est pas prête pour l'adhésion - mais pire l’Union (Commission et Parlement) ne sont pas prêts à faire face à cette intégration.

  L'Union a été conçu et exercé ses fonctions après le fin de WW2 dans le monde de la civilisation occidental européenne et dans de valeurs morales et spirituelles et des idéaux complètement étrangers à ceux qui ont dominé la société dans ces pays au communisme et dans le présent neocommunisme.

  M. Sarkozy – votre lucidité ne vous permet pas de voir dans Roumanie autres que la réalité:

  -- Une parodie de démocratie multi-partie avec des cabotins et a mentalité comparable avec des personnes reprouves (Mugabe, Sadam, Ahmadinejad).

  -- Une parodie d'une économie de marché où tout est étouffé par la corruption, le manque de compétition et la fiscalité justifiée que par la cupidité des décideurs.

  L'Union doit considérer lucide et passer a le retrait de la Roumanie la qualité de membre au but du corriger ces lacunes.

  Sans un programme de remplacement ou de rééducation de ces acteurs dérisoires l’Union sera discrédité et ses fonds financiers seront perdu ou plus grave auront dirigé vers les chaines de la corruption en Roumanie
 • +1 (1 vot)    
  Cher M. Sarkozy, (2) (Luni, 7 iulie 2008, 19:54)

  bibicu2 [anonim]

  L'Union doit considérer lucide et passer a le retrait de la Roumanie la qualité de membre au but du corriger ces lacunes.

  Sans un programme de remplacement ou de rééducation de ces acteurs dérisoires l’Union sera discrédité et ses fonds financiers seront perdu ou plus grave auront dirigé vers les chaines de la corruption en Roumanie.

  M. Sarkozy, ne pas oublier - les communistes ont eu plus d'un demi-siècle pour intoxiquer les consciences a but de créer ces retardés, les bon à rien - dans un système à partir delà maternelle jusqu'à niveau académique.

  M. Sarkozy, ne pas oublier - l'UE n'est pas prête et personne ne voudrait que l'UE se baisser au niveau des lugubre personnalités politiques dans post-communiste Roumanie - et donc le dialogue entre l'Union et Bucarest reste le dialogue entre sourds.

  Est qu'il sera possible le changement ?

  Merci M.Sarkozy.
 • +1 (3 voturi)    
  De-ale UE... (Luni, 7 iulie 2008, 21:00)

  Français de papier [anonim]

  Madame Weber,

  Terminologia are importanta ei in manipularea politicianista, cea de toate zilele, si Dvs. vad ca nu derogati de la regula asta ata de nociva pt. o dezbatere de idei: il catalogati pe presedintele polonez ca fiind "ultraconservator"! Cuvant folosit cu intentie ideologica numai de stangisti, pt. a stigmatiza. Curios, ati auzit/citit vreodata de "ultrasocialist", "ultracomunist" sau "ultraecologist"? Nu v-a uimit ca doar liberalii si conservatorii sunt etichetati de "ultra"? Bieeen..:))

  Dar de "eurooptimisti" ati auzit/citit? Sau numai de "eurosceptici"? La fel ca si in cazul "ultra", termenul e inventat si utilizat in mass-media stangista pt. a injura pe cei care au reticente in a adera cu beatitudine imbecila la proiectul haotic, nebulos si relativ iresponsabil de distrugere a statelor-natiune sub pretext de "lasa draga, ca asta e modern, sa facem Europa":)). Unde? La Bruxelles, pe culoarele pline de paraziti, invartiti si birocrati? Credeti ca popoarele sunt naive? De aia UE a primit 3 palme peste ceafa ei ingrasata de subventii: francezi, olandezi, irlandezi !

  Aderarile trebuie stopate imediat dupa Croatia (tara care nu pune nici un fel de probleme logistice, ideologice, culturale, religioase, demografice, etc!) si UE ar face mai bine sa se concentreze asupra afinarii relatiilor intre viitorele 28 de state membre, asupra explicatiilor datorate popoarelor europene si sa bata mai putin campii PAC-ului cu tot felul de idei si propuneri socante si irelevante pt. o imensa majoritate de europeni.

  S-a ajuns ca UE sa se "contruiasca" fara a se mai tine cont de opinia europeana, chiar contra ei, electorii sunt snobati, luati inainte cu presul iluziei "familiei europene", liderii europeni fac pe dracu-n patru numai sa nu ajunga sa dea ochii cu electorii pe chestii europene !! etc.

  O situatie ridicola, "mai bon, le ridicule ne tue pas" :)).

  Controlul imigratiei, securitate energetica, aparare comuna, reforma agricola sunt prioritati de top !
 • +1 (3 voturi)    
  Limba româna cu regret (Luni, 7 iulie 2008, 21:33)

  chistoc [anonim]

  Stimata doamna Weber, fiind unul din stalpii societatii civile romanesti ( cu toata alternanta ei deal- vale cu tot), va scriu cu tristete pentru a semnala 3 greseli: doua de limba( regretabile din partea dvs) :a)"Jacques Barrot figureaza ca si comisar la transport" ati vrut sa evitati o cacofonie si ati dat intr-un put de incorectitidine grmamaticala. "Ca si" exprima o COMPARATIE si nu e deloc sinonim cu "drept...cutare". Mai buna era cacofonia.
  b) a doua e chiar..""groasa": "nivele" este pluralul instrumentului "nivela". Probabil ati vrut sa spuneti "niveluri". Pacat.
  C) greseala de fond in analiza dvs: Polonia NU ARE interes in ratificarea tr. de la Lisabona (numarul de parlamentari si de votruri in sanul CE ii scade !!!). Si tot acolo - sunt indulgent, le-am socotit drept o singura greseala - Gerogia nu va fi vreodata in UE, doar daca nu se schimba drastic tratatele fundamentale. De ce ? Din cauza criteriilor geografice, asa cum si marocului i s-a refuzat aderarea. Gerogia este o tara euro-asiatica, componenta asiatica, geografic si cultural fiind prponderanta. A nu confunda Nato cu UE.
  Cu respect, unul din cei care v-ar fi putut fi student.
  • 0 (2 voturi)    
   Replica la punctul C (Joi, 10 iulie 2008, 15:22)

   Adriana [anonim] i-a raspuns lui chistoc

   Domnule Chistoc, faceti o eroare cand spuneti ca Georgia nu va fi vreodata in UE. Criteriul geografic este indeplinit de statele din Sudul Caucazului (Georgia, Armenia si Azerbaijan). Acestea sunt, extremitatea estica a continentului european (politic si geografic). In cadrul UE, statele din Sudul Caucazului nu au perspectiva aderarii pe terment scurt si mediu, dar nu a fost niciodata exclusa in dialogul politic perspectiva aderarii pe termen lung.
   De asemenea, va limitati cand analizati interesele Poloniei, strict in functie de avantajele cantitative la nivel de vot in Consiliu si nr de deputati in Parlamentul European. Nu credeti totusi ca un stat membru UE are datoria sa ratifice un tratat si dintr-un spirit european - poate strans legat la nivel pragmatic de avantajele ce decurg din aceasta membrie intr-un club destul de select?
 • 0 (4 voturi)    
  prostitutie mediatica ! (Marţi, 8 iulie 2008, 1:27)

  Rapcea Mihai [anonim]

  degeaba se screme hotnews sa promoveze personalitati cu miros ranced de genul renate weber, cu opiniile ei impiedicate pe tema Tratatului UE. Observ si eu ca si alti cititori, insidioasa propaganda in favoarea conolidarii UE in defavoarea interesului national. HOTNEWS, nu este decat o alta limba otravita ce canta in struna internationalismului lalait de politrucii neo-comunisti. Rusine HOTNEWS! Felicitari IRLANDEZILOR ! ne-au salvat pe toti, sau macar au amanat scenariul apocaliptic al unui 1984 pseudo-european.
  • 0 (4 voturi)    
   Uite unde era micul Minimus (Marţi, 8 iulie 2008, 10:08)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui Rapcea Mihai

   Am scapat de 1984 si am dat in Animal Farm!
   Daca tot vii cu idei Orwelliene de ce nu argumentezi ceea ce spui?
   Baga si tu o idee, doua despre cum Tratatul de la Lisabnona ne arunca pe noi intr-un haos demn de 1984....in loc sa jignesti o persoana care totusi a venit cu cateva idei si argumente in acest articol...

   Sau esti pus pe acest forum doar ca sa imprastii mazga?

   Vorbim vorbe si ne dam inteligenti? Asta e caracteristica semidoctilor!

   Tu sigur, nu faci parte din categoria lor, esti mare intelectual....asa ca explica-ne te rog cum e mai bine inafara Uniuni Europene, de ce Trataul de la Lisabona e diabolic si ce castigam noi ramanand actualul tratat de la Nisa...evident, pana cand punem mana pe el si il ardem in piata publica, impreuna cu ce comisari europeni mai prindem!
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns (Miercuri, 30 iulie 2008, 9:22)

    Rapcea Mihai [anonim] i-a raspuns lui Catalin

    Citeste te rog articolul despre reintroducerea pedespei cu moartea prin Tratatul de la Lisabona, pe altermedia sau eurosceptic. Ti se pare normal asa ceva ?!
  • +1 (3 voturi)    
   citeste altceva (Marţi, 8 iulie 2008, 11:17)

   olandezu [anonim] i-a raspuns lui Rapcea Mihai

   sau mai comod pentru tine, nu mai citii nimica - da drumul la teve, la antene sau tvr si vezi acolo ce-ti place tie mult: echidistanta, stiri echilibrate si serioase cu femei frumoase, emisiuni culturale pe intelesul tau etc etc etc "Voiculescu, paace!".

   De ce sa citesti stiri de astea enervante, care nu zic ce vrea muschiu tau sa auda? Zau, menajeaza-ne-te !
   • 0 (0 voturi)    
    Tratatul de la Lisabona reintroduce pedeapsa cu mo (Miercuri, 30 iulie 2008, 15:21)

    rapcea mihai [anonim] i-a raspuns lui olandezu

    n toate ţările europene, pedeapsa cu moartea este astăzi abolită. Tratatul de la Lisabona, noua Constituţie europeană, pe care tehnocraţii masoni din fruntea UE încearcă să o impună cu orice preţ, în ciuda respingerii ei de către cetăţenii Europei, reintroduce pedeapsa capitală. Un grup de jurişti germani şi austrieci au avut supriza să descopere această prevedere sub forma unei notiţe, care trimitea la rândul ei la o altă notiţă. Profesorul Albrecht Schachtschneider, unul dintre cei patru jurişti care au realizat analize asupra Tratatului de la Maastricht şi a diferitelor forme ale Constituţiei europene, a explicat cum ratificarea Tratatului de la Lisabona atrage după sine şi acceptarea Cartei Uniunii Europene. Aceasta stipulează că pedeapsa cu moartea este abolită, dar face o trimitere la o notiţă din josul paginii unde scrie cu litere mici: „cu excepţia situaţiei de război, dezordine socială şi insurecţie”. „Acest mod de a strecura în Constituţie o prevedere de o asemenea importanţă şi gravitate reprezintă o încălcare a tuturor principiilor juridice,” arată Albrecht Schachtschneider. „În plus nu sunt definite infracţiunile care pot fi pedepsite cu pedeapsa supremă. Cine stabileşte că dezordinea socială a atins un asemenea grad încât se poate abroga prevederea care interzice pedeapsa cu moartea şi aplica această notă de subsol? Ce tribunale o vor acorda? Tribunale speciale, întrunite pentru stări de urgenţă? De la ce punct un protest în masă va începe să fie considerat insurecţie, pasibilă de pedeapsă cu moartea?” se întreabă juristul german.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by