Cu Piedone, Udrea formeaza in Capitala cuplul dinamita. Arunca in aer orice speranta. Asta scriam in decembrie 2011, cand Udrea l-a anuntat noul sef de campanie pe Bucuresti. Acum, cuplul dinamita a explodat, spulberand sperantele PDL de a mai conta in peisajul electoral din Capitala. Cum e posibil sa-ti plece seful de campanie cu doua luni inainte de una dintre cele mai importante batalii electorale? Cum e posibil sa nu ai un candidat ferm, sa-ti bati astfel joc in ultimul hal de bucuresteni? Cum e posibil ca o filiala care pe vremuri dadea tonul alegerilor locale sa fie dominata de haos, confuzie si demobilizare? Toate acestea se intampla din cauza unui singur om: Elena Udrea.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cand ai adus un sef de campanie ca Piedone, desi era evident ca n-are ce cauta intr-o pozitie atat de importanta, si asta te lasa balta anuntand senin ca n-a plecat niciodata din PC, tu, seful organizatiei PDL, ai o singura optine rezonabila: demisia si niste scuze. Dar, nu e cazul. Ambitia si orgoliul o impiedica sa-si vada propria ratare.

Acest personaj sinistru, care se dovedeste pe zi ce trece o calamitate pentru PDL, beneficiaza in mod inexplicabil mai departe de sustinerea lui Traian Basescu. Presimtind probabil dezastrul electoral iminent, presedintele Basescu a decretat recent ca Sorin Oprescu nu poate fi batut in Bucuresti. A facut-o calcand in picioare reguli elementare de campanie, recunoscand infrangerea inainte de batalie. Intrebare e, de ce a facut-o? Gasim o singura explicatie rationala: pentru a-si scuti protejata de prea multe explicatii in caz de dezastru. Apoi, l-a indemnat pe inamicul nr 1 al Elenei Udrea, Vasile Blaga, sa candideze tot cu scopul de a o proteja in fata unui previzibil atac in cazul pierderilor alegerilor. L-a impins pe Blaga sa candideze pentru a-l responsabiliza, pentru ca Udrea sa-l poata face partas in cazul unui esec cu argumentul ca a fugit de raspundere.

Toata politica Elenei Udrea in Bucuresti a fost un sir de gafe stupide, de incendii aprinse in mod iresponsabil pe care tot Traian Basescu le-a stins. Cel mai bun exemplu este referendumul pentru desfiintarea sectoarelor, demers sinucigas inceput de Udrea si oprit in extremis de presedintele Basescu, prin interventie directa. "Greii partidului", impotriva carora Basescu a tunat si fulgerat, au lasat-o balta, bucurosi ca pot asista cum isi rupe gatul.

In noiembrie 2010, cand a fost intronizata la sefia PDL Bucuresti, scriam despre "Pete in soare". S-a vazut atunci ca nu doar electoratul o detesta, ci si propriul partid. Intre timp, resentimentele interne s-au amplificat, Udrea fiind astazi mai urata de pedelisti decat de adversarii lor din opozitie. Numai cei de rea credinta nu admit aceasta realitate din interiorul partidului de guvernamant. Cam asta spuneam in urma cu doi ani:

  • "Elena Udrea nu poate deveni peste noapte un model autentic de succes, nici exemplu de competenta. Cariera sa inseamna un exces continuu: prea mult, prea repede, prea artificial. Corul lingusitorilor de partid a cantat atat de fals si de strident duminica, la alegerea sa in fruntea organizatiei Bucuresti, incat minciuna s-a vazut si mai limpede. S-a vazut cum o mie de oameni au participat in sila la mascarada unor alegeri cu candidat unic, fara charisma si viziune, cum au asistat in sila la o competitie absolut gretoasa de ode scremute: unii au venit sa ia lumina de la Bucuresti, altii au vazut in Udrea Soarele partidului, Kill Bill, motorul unei generatii, femeia fatala, frumoasa si desteapta. In fine, cu cat stacheta flatarilor se ridica mai sus, cu atat crestea anvergura prostiilor debitate. Ai fi spus ca toti s-au transformat, de fapt, in inamicii Elenei Udrea, si ca o ridica, cat mai sus, in slavi, ca sa pice de la inaltime si sa-si rupa gatul la sigur. Transfigurata de placerea panegiricelor si tamaierilor grosolane, Udrea parea sa-si fi pierdut complet simtul ridicolului. Nu pare sa fi auzit si inteles nici apelul la luciditate lansat de Preda, o invitatie stravezie de a cobora cu picioarele pe pamant, nici amenintarile lui Blaga. N-a simtit, pesemne, raceala salii, aproape indiferenta la prosternarile celorlalti in fata sa. N-a cazut pe ganduri nici cand oamenii l-a aplaudat vartos doar pe Blaga, principalul sau adversar din partid. N-a remarcat, probabil, nici penibilul situatiei de a fi prezentatoarea propriei inscaunari."

PDL mai are o singura sansa daca vrea sa mai conteze in peisajul electoral din Capitala: Sa scape rapid de Elena Udrea si de figurile jalnice adunate in jurul ei, gen Gabriel Oprea, Vanghelie, Poteras, Ontanu. Se dovedeste azi ca politica bazata exclusiv pe incurajarea tradarii este o uriasa eroare. Nu poti construi nimic durabil cu oameni de proasta calitate.

Asta daca nu cumva sus-numitii negociaza de zor cu USL si au schimbat deja tabara. Udrea e o continua jignire la adresa Bucurestiului, cum e Oprescu si alti impostori de renume. Ultima jignire adresata bucurestenilor este sustinerea lui Silviu Prigoana, politicianul-mascarici al PDL, emblema neseriozitatii si lipsei de scrupule. Dar, cine se aseamana se aduna. Nu poti ajunge, totusi, Margaret Thatcher la brat cu Prigoana si Piedone. Sef de sala, poate.

Nici oferta USL nu arata mai bine: cercetati penal, evazionisti, traseisti fara scrupule pusi sa candideze la sectoare, gargaragiul Oprescu sustinut pentru un nou mandat. Cu asa oferta, n-ar fi de mirare ca peste doua luni Capitala sa inregistreze un dezastru de participare la vot. USL se descalifica recuperand cu seninatate traseistul pe care-l injura acum trei luni, incurajand tradarea in sens invers, pe care Ponta sustine in mod ipocrit ca o detesta si ca vrea s-o starpeasca definitiv din policia. Victor Ponta incepe sa practice un dublu discurs suparator, schimbarea sa de discurs pare tot mai limpede ca e o aparenta mediatica abil intretinuta dar care nu se bazeaza pe fapte si actiune consecventa.

Cei mai multi bucuresteni au toate motivele sa se tina departe de urne, scarbiti pe buna dreptate de oferta deplorabila. In acest peisaj dezolant, figura onestului Nicusor Dan, candidat independent cotat din pacate cu sanse mici, pare in acest moment cam singura acceptabila.