Cancerul colorectal se situează pe locul trei în topul celor mai frecvente tipuri de cancere la nivel mondial. Un nou tip de test poate ajuta la depistarea mai eficientă a acestui tip de cancer, potrivit unui studiu publicat în The Lancet Oncology.

În România, cancerul colorectal este al doilea în privința numărului de decese prin cancer la bărbați Foto: © Panuwat Dangsungnoen | Dreamstime.com

În România, potrivit raportului OCDE – Profilul de țară privind cancerul – România 2023, acest neoplasm este al doilea în privința numărului de decese prin cancer la bărbați și al treilea în rândul femeilor.

Cercetările au demonstrat că screeningul poate reduce atât frecvența, cât și mortalitatea cancerului colorectal prin identificarea și îndepărtarea timpurie a leziunilor precanceroase.Testele de scaun sunt convenabile, non-invazive și pot fi eficiente în detectarea cancerului colorectal în stadiile incipiente sau în identificarea polipilor precanceroși. Un astfel de test este cel de sânge ocult în fecale (FOBT). FOBT detectează sângele ascuns în fecale, un simptom al cancerului colorectal sau al polipilor colonici.

Procedura presupune colectarea unei mici mostre de fecale și trimiterea acesteia către laborator pentru analiză. În cazul detectării sângelui sau a altor anomalii în scaun, de obicei, se recomandă investigații suplimentare, cum ar fi colonoscopia, pentru confirmarea diagnosticului de cancer colorectal sau prezenței polipilor.

Un alt test de scaun este FIT (fecal immunochemical test) detectează prezența hemoglobinei în scaun, utilizând anticorpi specifici, spre deosebire de FOBT care detectează sângele ocult prin intermediul unei reacții chimice. FIT este de obicei mai sensibil decât FOBT și poate oferi rezultate mai precise.

De asemenea, FIT poate fi mai puțin afectat de factori externi, cum ar fi dieta și presupune un risc mai scăzut de rezultate fals pozitive. Recent, cercetătorii au creat un tip de FIT și mai eficient în depistarea polipilor colonici de mari dimensiuni, potrivit unui studiu publicat în The Lancet Oncology.

„Testele actuale funcționează bine, dar mai e loc pentru îmbunătățiri. Noi vrem să putem detecta tumorile înainte să devină invazive, adică la stadiul de polipi premaligni mai mari. Medicii curanți pot apoi să îndepărteze acești polipi în timpul colonoscopiei, în loc să fie nevoiți să recurgă la intervenții chirurgicale," a declarat Gerrit Meijer, cercetător la Institutul Olandez de Cancer și co-autor al cercetării, într-un comunicat de presă.

Beneficiile testelor de analiză a scaunului în cancerul colorectal

Testele de analiză a scaunului pentru depistarea cancerului colorectal, precum cele de tip FIT (fecal immunochemical test), reprezintă o metodă eficientă și accesibilă de screening. Acestea sunt concepute pentru a detecta prezența hemoglobinei în mostrele de scaun, ceea ce poate indica o sângerare la nivelul tractului gastrointestinal, asociată adesea cu prezența cancerului colorectal sau a polipilor precanceroși.

Beneficiul major al acestor teste e că pot fi efectuate cu ușurință în confortul propriei locuințe. Acest lucru încurajează participarea la programele de screening și crește accesibilitatea la această importantă metodă de prevenție.

Deși sunt eficiente în detectarea cancerelor și a polipilor precanceroși, este important de remarcat că aceste teste nu sunt la fel de precise cum este colonoscopia în depistarea leziunilor precanceroase. Prin urmare, în cazul unui rezultat pozitiv sau suspect al testului de analiză a scaunului, este recomandată efectuarea unei colonoscopii pentru confirmarea diagnosticului și evaluarea ulterioară a pacientului.

Cu toate acestea, testele de analiză a scaunului rămân o componentă importantă a programelor de screening pentru cancerul colorectal, oferind o opțiune convenabilă și accesibilă pentru depistarea precoce a acestei boli grave.

Ce aduce nou testul mtFIT creat recent

Potrivit cercetătorilor, noul test de analiză a scaunului, denumit mtFIT (multitarget fit), este mai eficient decât testul FIT în detectarea precursorilor cancerului colorectal, precum polipii. Acest test este proiectat pentru a detecta hemoglobina, o proteină găsită în sânge, precum și alte două proteine, calprotectina și SERPINF2. Eficacitatea acestui test a fost evaluată într-un studiu în care au fost recrutați 13.187 de participanți de la care au fost prelevate probe de scaun. Ambele tipuri de teste, mtFIT și FIT standard, au fost aplicate acestor probe.

Concluzia cercetătorilor a fost că mtFIT a identificat mai multe anomalii decât testul FIT obișnuit, evidențiind că are o capacitate îmbunătățită de detectare: mtFIT a depistat anomalii la 299 de persoane în timp ce FIT a detectat anomalii la 159 de persoane.

„Screeningul pentru cancerul colorectal are puterea de a elimina riscul și de a preveni apariția bolii”

Screeningul cancerului colorectal reprezintă un instrument deosebit de valoros în prevenția acestei afecțiuni, potrivit specialiștilor. „În primul rând, screeningul pentru cancerul colorectal poate să ne ajute să detectăm boala într-o fază incipientă, permițând astfel aplicarea unui tratament care să conducă la vindecare. Dar cred că cea mai mare putere a acestui screening constă în capacitatea sa de a identifica leziunile precanceroase. Cancerul colorectal este unic în sensul că leziunile acestuia pot fi identificate și îndepărtate înainte ca boala să se dezvolte. Îndepărtarea unui polip precanceros elimină riscul de a dezvolta cancer, ceea ce înseamnă că putem preveni diagnosticul de cancer în sine. Astfel, putem spune că screeningul pentru cancerul colorectal are puterea de a elimina riscul și de a preveni apariția bolii, oferindu-ne posibilitatea de a lupta împotriva acesteia chiar de la rădăcină, " a subliniat dr. Folasade May, profesor asociat de medicină în cadrul Diviziei de Boli Digestive Vatche, pentru Medical News Today.

Există mai multe opțiuni de screening pentru cancerul colorectal, inclusiv colonoscopia CT sau colonoscopia virtuală – care permite navigarea virtuală în interiorul colonului cu obținerea unor imagini CT 3D de înaltă calitate - sigmoidoscopia flexibilă și colonoscopia. Dintre acestea, colonoscopia este considerată cea mai precisă și cuprinzătoare.

Sursa foto:Dreamstime.com