Conferinţa privind viitorul Europei, un amplu proces de reflecţie cetăţenească lansat în urmă cu un an, s-a soldat cu peste 300 de propuneri pentru reformarea Uniunii Europene, aprobate sâmbătă în cadrul unei ultime sesiuni plenare în Parlamentul European, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Guy VerhofstadtFoto: Parlamentul European

"Orientarea subvenţiilor spre agricultura biologică", "stabilirea de norme minimale comune în materie de îngrijire la nivelul UE" sau "desfăşurarea periodică de adunări ale cetăţenilor": 325 de propuneri în 49 de categorii au fost reţinute la finalul acestei consultări lansate în primăvara lui 2021.

"Această plenară a ajuns la un consens asupra propunerilor", şi-a exprimat satisfacţia Dubravka Suica, vicepreşedintă a Comisiei Europene şi copreşedintă a conferinţei, în aplauzele hemiciclului Parlamentului de la Strasbourg.

"Această conferinţă va fi istorică din momentul în care aplicăm ceea ce s-a decis", a avertizat eurodeputatul liberal belgian Guy Verhofstadt, şi el copreşedinte al conferinţei.

Întâlnirile celor 800 de cetăţeni europeni, repartizaţi în paneluri pe tematici diferite, au început în septembrie şi s-au încheiat în acest an.

Propunerile celor peste 50.000 de participanţi au fost depuse pe platforma online disponibilă în 24 de limbi (www.futureu.europa.eu), încă deschisă până la 9 mai. În paralel, Franţa a organizat propriile consultări cetăţeneşti.

În pofida unui start întârziat de negocierile aprige între cele trei instituţii europene - Comisia Europeană, Consiliul UE şi Parlamentul European - şi de criza sanitară, Conferinţa şi-a terminat lucrările în momentul sperat, cel al preşedinţiei franceze a Consiliului UE, notează France Presse.

La un an de la ceremonia de lansare de la Strasbourg, tot în Parlamentul European va lua sfârşit oficial acest exerciţiu pe 9 mai, Ziua Europei. Raportul final, care ar urma să sufere puţine modificări faţă de recomandările aprobate sâmbătă, va fi înmânat preşedinţilor celor trei instituţii europene, precum şi preşedintelui francez Emmanuel Macron.