Din dorința de a avea un spațiu care să creeze apropiere, o familie din București a cumpărat și renovat un fost transformator electric din Sinaia. Rezultatul? Cea mai mică locuință de vacanță din România, un loc inedit unde fiecare element a fost atent gândit și implementat, o bijuterie arhitecturală de doar 11 metri pătrați.

TransformatorFoto: HotNews

Arsena și Dan locuiesc în București, dar pleacă foarte des în vacanțe împreună (alături de cei doi copii și doi câini ai lor), motiv pentru care și-au dorit o casă de vacanță care să-i apropie, unde costurile de întreținere să nu afecteze bugetul familiei.

Dorința a devenit realitate atunci când clădirea unei foste stații de transformare electrice din Sinaia a fost scoasă la vânzare. „Ne-am îndrăgostit iremediabil de această clădire, pe care o știam încă din copilărie, când veneam cu părinții la munte. Într-una dintre vizitele noastre prin Sinaia am văzut anunțul de vânzare, iar la o săptămână după asta era al nostru. Totul s-a întâmplat foarte repede”, spune Dan, de meserie arhitect.

A urmat o perioadă destul de lungă în care s-au gândit cum să abordeze proiectul, iar în 2023 au început să lucreze la el. Renovarea a durat opt luni de zile și a fost gata abia la final de an, deoarece, la momentul cumpărării, familia nu știa multe despre clădire, iar abia apoi a început să-i descopere povestea. „Odată ce am făcut asta, pentru noi clădirea nu a mai fost clădire, ci o bijuterie de care trebuia să avem grijă”, își aduce aminte proprietarul.

Povestea unui transformator electric din Sinaia

Imobilul transformat de Arsena și Dan face parte dintr-o serie de șapte stații de transformare de electricitate, diferite ca proiect, în funcție de amplasament. A fost construit în perioada 1923-1926, după proiectul arhitectului Duiliu Marcu (1885-1966), cu ocazia dezvoltării electrificării orașului, la solicitarea Societății „Electrica.”

Transformatorul T5, devenit azi tiny-ul T5, este poziționat la intersecția a două străzi din Sinaia, are formă de turn, cu o amprentă în plan de doar 11 metri pătrați și o înălțime la cornișă de șapte metri.

CITEȘTE CONTINUAREA PE LOVEDECO.RO