Trei orașe din India, inclusiv capitala New Delhi, două din Pakistan, o capitală europeană și Wuhan, orașul din care a început pandemia de COVID-19, se numără printre primele 10 localități cu cea mai ridicată poluare a aerului, arată noul clasament realizat de compania elvețiană IQAir, citat de Reuters.

Smog in SarajevoFoto: Elvis Barukcic / AFP / Profimedia Images

Capitala indiană New Delhi ocupă detașat prima poziție a clasamentului cu un index de calitate a aerului de 420 de unități, potrivit indicelui AQI calculat de compania elvețiană. Luna aceasta capitala Indiei a fost din nou învăluită într-un val de ceață toxică, autoritățile dispunând închiderea unor școli în condițiile în care se așteaptă ca situația să persiste timp de mai multe săptămâni.

Un AQI cuprins între 0 şi 50 este considerat adecvat, în timp ce valori cuprinse între 400 şi 500 afectează oamenii sănătoşi şi reprezintă un pericol pentru persoanele cu boli preexistente. În New Delhi indicele AQI este de 407, la mare distanță de cel al locului doi în clasamentul orașelor cu cea mai mare poluare a aerului din lume: Lahore din Pakistan, cu un AQI de 180.

Pe poziția a treia se află capitala irakiană Bagdad, cu un AQI de 177. Karachi, un alt oraș din Pakistan, ocupă poziția a patra (cu un AQI de 168) în timp ce capitala Bosniei-Herțegovina este pe locul 5, fiind de altfel singurul oraș european în acest top 10 negativ al poluării aerului.

Capitala Bosniei-Herțegovina, cel mai poluat oraș din Europa

În luna mai a acestui an Banca Mondială a aprobat un împrumut de 50,8 milioane de dolari care să ajute Bosnia-Herțegovina să combată problema poluării aerului. Țara balcanică are printre cele mai ridicate niveluri de poluare cu particule fine din Europa, estimându-se că 50% din acestea sunt provocate de arderea combustibilor fosili.

Banca Mondială estimează de asemenea că 20% din poluarea aerului cu particule fine în Bosnia-Herțegovina se datorează autoturismelor. Bosnia-Herțegovina a obținut în luna decembrie statutul de țară candidat la Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că va trebui să își alinieze standardele privind noxele cu cele ale blocului comunitar.

Sarajevo intră de regulă în clasamentul celor mai poluate orașe din lume în ceea ce privește calitatea aerului înaintea lunilor de iarnă, la fel ca unele orașe din India.

Mumbai și Kolkata, alte două orașe indiene, ocupă pozițiile 6 și 7 în clasament în condițiile în care poluarea aerului crește înaintea iernii în fiecare an în India din cauza faptului că aerul rece captează poluanții produși de autovehicule, industrie, lucrările de construcții și arderea deșeurilor.

Clasamentul primelor 10 orașe din lume în ceea ce privește poluarea aerului este completat de Kuwait City, Doha și Wuhan, orașul industrial din China de unde a început pandemia de COVID-19.