Malurile pârjolite de soare și nivelurile în scădere ale apei Lacului Titicaca provoacă îngrijorări că stilul de viață tradițional din jurul unuia dintre cele mai mari lacuri din America de Sud va deveni un lucru de domeniul trecutului în condițiile în care un val brutal de căldură a dereglat iarna în emisfera sudică, relatează Reuters.

Lacul Titicaca fotografiat din satelit in 2014Foto: NASA / Sciencephoto / Profimedia Images

La fel ca multe alte locuri care suferă din cauza consecințelor schimbărilor climatice, cunoscutul lac din Munții Anzi, aflat la granița dintre Bolivia și Peru, are acum un nivel al apei care se apropie de minimul din toate timpurile.

Iulie 2023 a fost cea mai fierbinte lună din istoria înregistrărilor meteorologice, valurile de căldură lăsându-și amprenta asupra oamenilor și animalelor.

Din cauza secetei severe, Lacul Titicaca este la o distanță de doar 30 de centimetri de a atinge minimul absolut al nivelului apei, record stabilit în 1996.

Lucia Walper, un oficial din cadrul Serviciului de Hidrologie și Meteorologie al Boliviei, afirmă că în unele zone ale țării seceta ar putea continua până în luna noiembrie.

Fermierii din comunitatea Huarina din apropierea Lacului Titicaca și-au exprimat disperarea față de situație.

„Uitați-vă, partea aceasta este complet uscată. Nu știu ce vom face în continuare fiindcă nu mai avem mâncare pentru vacile sau oile noastre”, a declarat Isabel Apaza, o locuitoare de aici, pentru Reuters.

Secetă de cartea recordurilor în America de Sud

Apele Lacului Titicaca au fluctuat timp de decenii la altitudinea de 3.800 de metri la care se află acesta, înălțime la care apa este și mai vulnerabilă în fața evaporării provocate de radiațiile solare, potrivit experților de la Universitatea Tehnică Oruro din Bolivia.

Pe malurile lacului zone întinse care în trecut erau fertile acum au devenit pulbere.

„Este ca și cum pământul arde”, deplânge Gabriel Flores, primarul din Huarina.

Seceta istorică din America de Sud a afectat și fermierii din Argentina învecinată, situație care a făcut FMI să prognozeze o contracție economică de 2,5% pentru această țară în 2023.

Iar în Uruguay, Rezervorul Canelon Grande, o sursă importantă de apă potabilă pentru capitala Montevideo, nivelul apei a scăzut atât de mult încât o mare parte din albia sa a fost acoperită cu vegetație.