Cel puțin 15.000 de decese din Europa sunt direct legate de valurile severe de căldură care au afectat continentul în vara lui 2022, potrivit unei estimări încă incomplete publicate luni de OMS cu ocazia Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP27), relatează AFP.

CaniculaFoto: M Laoseeku, Dreamstime.com

Vara din 2022 a fost cea mai fierbinte înregistrată pe Bătrânul Continent, provocând numeroase recorduri de temperatură și incendii dramatice.

„Pe baza datelor naționale deja publicate, se estimează că 15.000 de oameni au murit în mod special din cauza căldurii în 2022”, a declarat Hans Kluge, directorul filialei europene OMS, într-un comunicat.

Acest bilanț, care include 4.500 de decese în Germania, aproape 4.000 în Spania, peste 3.200 în Regatul Unit și 1.000 în Portugalia, „ar trebui să crească, mai multe țări raportând creșterea mortalității cauzate de căldură”, precizează el.

OMS subliniază astfel că Institutul Francez de Statistică, Insee, a înregistrat o supramortalitate de 11.000 de persoane în vara lui 2022 față de vara anului 2019 premergătoare pandemiei de Covid, explicată „probabil” de căldura foarte puternică înregistrată în lunile iunie și iulie în special.

Potrivit datelor OMS, temperaturile extreme au fost responsabile pentru 148.000 de decese în Europa în ultimii 50 de ani.

Cu 15.000 de decese legate fără niciun dubiu de căldură, doar 2022 ar reprezenta mai mult de 10% din acest total.

„Schimbările climatice ne omoară deja, dar o acțiune puternică astăzi poate preveni mai multe decese”, a spus organizația ONU pentru sănătate, când a avut loc COP27 în Egipt.

Potrivit unui raport ONU publicat săptămâna trecută, continentul european este continentul cu cea mai rapidă încălzire, înregistrând o creștere a temperaturilor de peste două ori mai mare decât media globală în ultimele trei decenii.

Citește și: