Unii dintre cei mai faimoși ghețari din lume, inclusiv din Dolomiții din Italia, cei din parcurile Yosemite și Yellowstone din Statele Unite, precum și de pe Muntele Kilimanjaro din Tanzania, vor dispărea până în 2050 din cauza încălzirii globale, indiferent de scenariul climatic, potrivit unui raport al UNESCO, relatează Reuters și AFP.

ghețari din Dolomiti - O treime din ghețarii Patrimoniului Mondial vor dispărea până în 2050Foto: Pierre TEYSSOT / AFP / Profimedia

Agenția culturală a Națiunilor Unite UNESCO monitorizează aproximativ 18.600 de ghețari răspândiți pe 50 din siturile sale din Patrimoniul Mondial și a spus că pe o treime din aceste locuri, ghețarii vor dispărea complet până în 2050, indiferent de scenariul climatic aplicat.

Ceilalți „ar putea fi salvați dacă limităm încălzirea globală la 1,5 grade” printr-o reducere „drastică” a emisiilor de gaze cu efect de seră, avertizează organizația. Cu toate acestea, aproximativ 50% dintre acești ghețari din Patrimoniul Mondial ar putea dispărea aproape în întregime până în 2100.

„Acest raport este un apel la acțiune. Numai o reducere rapidă a nivelurilor noastre de emisii de CO2 poate salva ghețarii și biodiversitatea excepțională care depinde de ei”, a declarat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, într-un comunicat.

Ghețarii din Patrimoniul Mondial, așa cum sunt definiți de UNESCO, reprezintă aproximativ 10% din zonele ghețarilor din lume și includ unii dintre cei mai cunoscuți ghețari din lume, a căror pierdere este foarte vizibilă, deoarece sunt puncte focale pentru turismul global.

Ghețarii din Patrimoniul Mondial se topesc cu o rată de 58 de miliarde de tone de gheață în fiecare an, volumul de apă folosit anual de Franța și Spania, contribuind cu 5% la creșterea nivelului mării la nivel global, potrivit raportului.

Viteza de topire a ghețarilor „ingrijorează”, mai ales că „topirea se accelerează”, a detaliat AFP Tales Carvalho Resende, coautor al studiului.

Potrivit raportului Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) publicat în primăvară, topirea gheții și a zăpezii este una dintre cele zece amenințări majore cauzate de încălzirea globală.

Conferința ONU COP 27 privind schimbările climatice, care are loc între 6 și 18 noiembrie în stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh, „va avea un rol crucial în a ajuta la găsirea de soluții”, a subliniat directorul Unesco, Audrey Azoulay, într-un comunicat de presă.

Ghețarii a 17 situri din Patrimoniul Mondial nu vor mai exista până în 2050

Ghețarii din Patrimoniul Mondial reprezintă un eșantion reprezentativ pentru „toate tipurile de ghețari” din lume. Topirea poate fi văzută peste tot și în principal în America de Nord și în Arctica.

Toți ghețarii clasificați în Africa vor dispărea până în 2050, în special cei din Parcul Național Kilimanjaro, din Tanzania, sau Muntele Kenya.

În Europa ar trebui să dispară ghețarii din Monte Perdido din Pirinei, din Franța și Spania, precum și cei din Dolomiți din Italia, Arena Tectonică Elvețiană Sardona și cei din parcurile naționale Yellowstone și Yosemite din Statele Unite. Trei situri clasificate din Rusia își vor vedea și ghețarii topindu-se complet.

În total, ghețarii a 17 situri din Patrimoniul Mondial nu vor mai exista până în 2050, spune UNESCO, pe baza unei analize a datelor satelitare realizată împreună cu Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Ghețarii din zonele protejate ale celor trei râuri paralele din Yunnan din China și-au văzut volumul redus cu peste jumătate și în prezent se topesc cel mai rapid dintre siturile clasificate.