Peste 40% din speciile de arbori prezente în Europa sunt amenințate de dispariție, a avertizat vineri Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, una dintre principalele pericole fiind introducerea unor specii invazive, relatează AFP.

flori de castanFoto: USER UPLOADED

Este pentru prima dată când IUCN, cu baza în Gland (Elveția), a publicat ”Lista roșie” a arborilor europeni. Cu această ocazie, organizația a examinat soarta celor 454 de specii de arbori de pe pământul european.

Unii dintre ei cresc în Europa, dar și în alte părți ale lumii. Din aceste specii, 42% sunt considerate amenințate și ca având un ”risc mare de extincție”, arată raportul IUCN.

În ceea ce privește speciile consierare endemice - care cresc doar în Europa, 58% sunt amenințate, iar 15% se confruntă cu un risc critic de dispariție.

Introducerea unor specii invazive, exploatarea nesustenabilă a pădurilor și dezvoltarea urbană sunt principalele amenințări aflate la originea declinului speciilor de arbori din Europa.

Bolile, defrișarea, fermele și modificarea ecosistemelor, în principal legate de incendii, reprezintă alte amenințări la speciile de arbori din Europa.

”Este alarmant că peste jumătate din speciile de arbori endemici din Europa sunt acum amenințate de dispariție”, a declarat Craig Hilton-Taylor, care conduce unitatea care se ocupă de elaborarea ”Listei roșii”, citată în comunicat.

”Arborii sunt esențiali vieții pe pământ, iar arborii europeni în toată diversitatea lor sunt o sursă de hrană și adăpost pentru nenumărate specii de animale precum păsări și veverițe și joacă un rol economic cheie”, mai arată comunicatul, în care se face apel la Uniunea Europeană să depună eforturi pentru supraviețuirea speciilor.

Potrivit Uniunii, scorușii sunt în mod particular în pericol, cu trei sferturi din cele 170 de soiuri europene de scoruși fiind considerate a fi amenințate.

Castanul sălbatic, atacat de molia minieră a frunzelor de castan, care face ravagii, este acum considerat acum ”vulnerabil”.