Academia Romana aproba interventia la urs si lup, cu conditia ca speciile sa fie protejate

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 21 iulie 2017, 17:28 Actualitate | Mediu


Ursi bruni
Foto: Pixabay.com
Specialistii Academiei Romane au transmis ca vor aproba interventia la urs si lup propusa de Ministerul Mediului, cu conditia sa fie respectate o serie de masuri de protejare a speciilor si a populatiei.

Pe 5 iulie, Ministerului Mediului a transmis Academiei Romane - Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii (CMN) proiectul "Ordin pentru aprobarea nivelului de interventie in cazul speciilor de urs si lup, in interesul sanatatii si securitatii populatiei si in scopul prevenirii unor daune importante", potrivit unui comunicat al Academiei Romane, citat de News.ro.

Comisia a cerut sa fie facute modificari in textul Ordinului, care sa clarifice mai multe aspecte: ca nu este vorba despre vanatoare la trofeu; ca primeaza actiunile de capturare si relocare, recoltarea facandu-se numai in situatiile bine justificate; ca actiunile de capturare si relocare vor fi efectuate exclusiv de catre personal tehnic de specialitate angajat; ca responsabilitatea respectarii procedurilor revine autoritatii publice teritoriale si ca cifrele maximale propuse nu sunt de natura a afecta starea de conservare a celor doua specii, iar relocarea exemplarelor capturate contribuie la reglarea densitatii populatiilor lor in diverse zone ale tarii.

CMN anunta ca va aviza acest proiect de Ordin numai in situatia in care, pentru probleme cauzate de carnivorele mari, vor fi mentionate, pentru fiecare caz in parte masurile concrete de conservare a speciilor vizate si masurile luate de autoritatile locale pentru a preveni conflictele om-animal.

In acelasi timp, CMN solicita Ministerului Mediului ca prin structurile teritoriale (agentiile de protectia mediului, garda de mediu) sa se verifice punerea in aplicare a prevederilor legislatiei nationale si comunitare (Directiva Habitate), in mod special cand ordinul va produce efecte.

Academia Romana aminteste ca derogarile se acorda "numai in urmatoarele situatii: in interesul protejarii faunei si florei salbatice si al conservarii habitatelor naturale; pentru prevenirea producerii unor daune importante, in special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, padurilor, pescariilor si apelor, iar, in cazul speciilor de animale, altele decat pasarile, si pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri; in interesul sanatatii si securitatii publice, iar, in cazul speciilor de animale, altele decat pasarile, si pentru alte ratiuni de interes public major, inclusiv de natura sociala sau economica, si pentru consecinte benefice de importanta majora pentru mediu; in scopuri de cercetare stiintifica si educatie, de repopulare si de reintroducere a acestor specii, precum si pentru operatiuni de reproducere necesare in acest scop, inclusiv pentru raspandirea artificiala a plantelor; pentru a permite, in conditii strict controlate, intr-o maniera selectiva si intr-o masura limitata, prinderea sau detinerea unui numar limitat si specificat de exemplare din anumite specii de pasari sau din speciile prevazute in anexele nr. 4 A si 4 B; in interesul sigurantei aeriene, pentru toate speciile de pasari, inclusiv cele migratoare".

Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii accentueaza asupra faptului ca va aviza acest proiect de Ordin, numai in interesul sanatatii si securitatii populatiei si in scopul prevenirii unor daune importante, avand mereu in vedere dezideratul conservarii biodiversitatii autohtone prin respectarea legislatiei romanesti si comunitare.

In acest context, reamintim ca, in octombrie 2016, Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane, nu a avizat "Ordinul de ministru pentru aprobarea derogarilor in cazul speciilor urs, lup si pisica salbatica", exprimandu-si rezervele fata de cifrele propuse pentru aceste specii, "posibil prea mari si posibil insuficient justificate", si a solicitat organizarea de catre Ministerul Mediului a unei consfatuiri la care sa participe, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor de resort centrale si judetene, specialisti si lucratori din domeniul silvic, cinegetic si agricol, cadre de cercetare si didactice cu competente in biologia si managementul speciilor de interes cinegetic, gestionari ai unor fonduri cinegetice, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale de mediu.

In cursul anului 2017, in mod special incepand cu 20 martie, Ministerul Mediului a organizat intalniri ale Grupului de lucru pentru conservarea carnivorelor mari din Romania, precum si intalniri cu reprezentanti ai unor autoritati publice judetene (consilii judetene, prefecturi) si locale (primarii), ai unor asociatii de crescatori de animale, de proprietari de terenuri, ai asociatiilor de vanatoare/sau gestionari ai fondurilor de vanatoare, organizatii neguvernamentale (14 iunie 2017).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1645 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Relocare (Vineri, 21 iulie 2017, 18:42)

  termopan [utilizator]

  Laudabila abordarea.

  Aplicarea ei o sa fie problema, adica boschetarii care trebuie sa-i mute vor spune "boss era agresiv rau" si asa vor disparea cateva mii de exemplare.
 • +1 (5 voturi)    
  oximoron (Vineri, 21 iulie 2017, 22:50)

  anonimicus [utilizator]

  Academia Romana inventeaza un nou concept: protejarea prin impuscare!
 • +1 (5 voturi)    
  oximoron (Vineri, 21 iulie 2017, 22:50)

  anonimicus [utilizator]

  Academia Romana inventeaza un nou concept: protejarea prin impuscare!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by