Braconierii au ucis in Zimbabwe peste 300 de elefanti dupa ce i-au otravit cu cianura, pentru a le lua coltii, afirma ONG-ul Conservation Task Force (ZCTF), citat de AFP.

Numeroase alte animale, in special carnivore, au cazut victima acestui masacru: lei, vulturi, caini salbatici si hiene au murit dupa ce au mancat din cadavrele elefantilor otraviti.

"In iulie, aproximativ 300 de elefanti au murit otraviti cu cianura la Hwange", cel mai mare si cel mai celebru parc natural din Zimbabwe, a declarat Johnny Rodrigues, presedintele ZCTF, care a adaugat ca acestia "au fost descoperiti de un grup de vanatori care survola zona".

"Autoritatile nu au inceput sa intervina decat in septembrie iar numarul elefantilor ucisi a crescut deja puternic. Saptamana trecuta, erau 325 de elefanti ucisi, in total", a adaugat Rodrigues.

Saptamana trecuta, administratia parcurilor nationale vorbea despre circa o suta de elefanti otraviti. Patru braconieri au fost deja condamnati la cel putin 15 ani de inchisoare pentru aceste crime.

Niciun purtator de cuvant al statului nu a fost disponibil luni pentru a confirma aceasta cifra de 325 de elefanti ucisi, oferita de ZCTF.

Presedintele acestui ONG acuza autoritatile ca minimizeaza cu buna stiinta pierderile: "Ascund multe lucruri. Cei care sunt arestati si condamnati nu sunt decat plevusca sacrificata pentru a salva pestii cei mare, care raman de neatins. Printre ei se afla oameni politici si de afaceri importanti", sustine acesta.

Politia a ordonat satenilor din regiunea sa predea autoritatilor toate stocurile de cianura pana la finele lunii, fiind amenintati, in caz contrar, cu inchisoarea.

Dar anumiti sefi de trib din satele aflata in vecinatatea parcului national au cerut autoritatilor sa dea dovada de clementa fata de braconierii condamnati, afirmand ca saracia i-a impins la aceste crime, si nu aviditatea.

Numarul elefantilor care traiesc in parcurile din aceasta tara este estimat la 120.000.

In conditiile in care Africa australa a fost relativ scutita de braconarea elefantilor pana in prezent, Africa centrala si de Est traverseaza un adevarat masacru, cu 25.000 de elefanti ucisi in 2012.

Fildesul este exportat ilegal si este destinat in mare majoritate pietelor asiatice, in special chinezesti.