Merii, salcamii si castanii rosii din Valcea au inflorit pentru a doua oara in acest an in municipiul Ramnicu Valcea, fiind al treilea an consecutiv cand acest fenomen se repeta, datorita temperaturilor din luna septembrie, relateaza Agerpres.

"Sunt cunoscute influentele climei submeditaraneene in judetul Valcea, in zona subcarpatilor. Din aceasta cauza, pe firul Oltului pana in zona montana chiar se simt din plin la nivel de flora aceste temperaturi mai ridicate si care dau unele exceptii. De exemplu in muntii Cozia, stejarul urca pana la aproape 1000 de metri pe versantul sudic desi el de obicei nu este intalnit in zona montana la altitudini de peste 500 - 600 de metri. Temperaturile crescute din ultimii ani din luna septembrie au incurajat in zona Olteniei anumite anomalii la multe astfel de plante, pentru castani, salcami si chiar specii florale, vremea de afara este ca in martie-aprilie", a explicat prof. dr. Gheorghe Ploaie.

Fenomenul de inmugurire si infrunzire la multe specii de arbusti si arbori in luna octombrie nu va afecta insa ciclul normal de iarna primavara al acestora.

Florile si frunzele aparute in toamna nu vor ajunge la maturitate, in luna noiembrie ciclul reintra in normal odata cu scaderea temperaturilor la 0 grade Celsius.

Potrivit profesorului Ploaie, exista mai multe studii care preconizeaza ca in urmatorii 30 de ani, pe teritoriul Romaniei vor fi schimbari fundamentale de clima, astfel incat vor exista la un moment dat doar doua anotimpuri, unul cald si unul rece.

In acest sens anomaliile - cum sunt numite in ultima perioada inmuguririle merilor, castanilor, salcamilor si ale unor flori - se inscriu de fapt intr-un preambul al acestor schimbari climaterice, a precizat Ploaie.