Guinness World Records (GWR) a retras titlul de „cel mai bătrân câine din lume”, pe care l-a acordat anul trecut unui câine portughez care acum nu mai este în viaţă, întrucât nu a găsit dovezi concludente potrivit cărora patrupedul ar fi trăit atât de mult, relatează Reuters și Agerpres.

Bobi in luna iulie a anului trecutFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

În urma mai multor plângeri formulate de medici veterinari care şi-au exprimat îndoielile cu privire la vârsta câinelui, GWR a demarat luna trecută o anchetă formală asupra titlului emis în februarie anul trecut, când a anunţat că Bobi avea 31 de ani şi 165 de zile, doborând astfel un record ce data din 1939 şi care era deţinut de un câine de cireadă australian, care a murit la 29 de ani şi cinci luni.

Bobi, un câine din rasa Rafeiro Alentejano, care şi-a petrecut viaţa într-un sat din centrul Portugaliei, a murit în octombrie 2023.

Exemplarele din această rasă, utilizate frecvent pe post de câini ciobăneşti, au de obicei o speranţă de viaţă cuprinsă între 12 şi 14 ani.

Cum explică Guinness World Records gafa făcută în cazul lui Bobi

Mark McKinley, care coordonează departamentul de recorduri de la GWR, a precizat într-un comunicat că datele de pe microcip provenite dintr-o bază de date portugheză oficială au reprezentat dovada esenţială în cazul lui Bobi, dar s-a dovedit ulterior că ciparea nu necesită dovada vârstei în cazul câinilor născuţi înainte de 2008.

„Întrucât declaraţia veterinară suplimentară furnizată drept dovadă a vârstei lui Bobi citează la rândul ei datele de pe microcip, nu avem o dovadă concludentă care să poată atesta definitiv data de naştere a lui Bobi”, a scris el.

„În lipsa unor dovezi concludente pe care să le avem la dispoziţie în acest moment, pur şi simplu nu putem să-l menţinem pe Bobi drept deţinător al recordului pretinzând în acelaşi timp că menţinem standardele ridicate pe care ni le-am impus”, a adăugat Mark McKinley.

Stăpânul lui Bobi, Leonel Costa, nu a dat curs deocamdată unei solicitări din partea Reuters pentru a face declaraţii suplimentare pe această temă.