Bobi, cel mai bătrân câine din lume, a murit în Portugalia la vârsta de 31 de ani, una matusalemică pentru un patruped, a anunțat luni Guinness World Records, potrivit Reuters.

Bobi in luna iulie a anului trecutFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Un Rafeiro do Alentejano pursânge, Bobi și-a petrecut întreaga viață într-un sat din centrul Portugaliei. Bobi a trăit timp de 31 de ani și 165 de zile, depășind recordul stabilit în 1939 de un câine de cireadă australian care a murit la 29 de ani și 5 luni.

„În pofida faptului că a trăit mai mult decât orice câine din istorie, cele 11.478 de zile pe care le-a petrecut pe Pământ nu vor fi niciodată de ajuns pentru cei care l-au iubit”, a declarat Karen Becker, un medic veterinar care l-a întâlnit pe Bobi de mai multe ori și a fost prima persoană care a anunțat moartea sa pe rețelele de socializare.

Bobi a fost declarat cel mai bătrân câine din lume în februarie anul acesta. Rasa sa, care în mod tradițional a fost folosită în rol de câine ciobănesc, are în mod obișnuit o speranță de viață de 12-14 ani.

Leonel Costa, proprietarul câinelui, a atribuit viața lungă a lui Bobi mai multor factori, printre care faptul că a trăit la țară într-un mediu liniștit, nu a fost niciodată legat sau ținut în lanț și a fost hrănit mereu cu „mâncare de oameni”.

Povestea „miraculoasă” a lui, câinele care a trăit peste 30 de ani

Familia lui Costa a avut multe animale și bani puțini în momentul nașterii lui Bobi, așa că patriarhul familiei, un vânător, obișnuia să îngroape cățeii nou-născuți, în loc să îi păstreze.

Însă Bobi s-a ascuns într-un morman de lemne, Costa și frații săi ascunzându-l timp de mai multe zile până când cățelul și-a deschis ochii.

„Am știut că după ce își deschide ochii părinții mei nu vor mai putea să îl îngroape”, a declarat bărbatul pentru Reuters mai devreme în cursul acestui an.

Cei de la Guinness World Records au descris povestea sa ca fiind una „miraculoasă” când au atestat în februarie recordul deținut de acesta. Peste 100 de persoane au participat la celebrarea zilei sale de naștere în luna mai.

Costa a relatat că în ultima perioadă lui Bobi încă îi plăcea să se plimbe, dar că a devenit mai puțin „aventuros” în condițiile în care a început să aibă probleme cu vederea și să obosească mai rapid.