Opera din Barcelona a angajat un „director de intimitate” pentru a se asigura că interpreții se simt confortabil când interpretează scene pasionale, o premieră pentru Spania și o raritate în Europa, relatează Reuters.

Spectacol la Opera din BarcelonaFoto: LLUIS GENE / AFP / Profimedia

Crearea acestei funcții vine după ce mișcarea #MeToo a zguduit industria cinematografică, marile studiouri de la Hollywood fiind de altfel cele care au apelat în premieră la așa-ziși „coordonatori de intimitate”.

Reuters relatează însă că lumea operei a fost marcată de propriile probleme cu acuzațiile de hărțuire sexuală.

Opera din Barcelona a angajat-o pe Ita O'Brien în rolul de „director de intimitate”, ea urmând să supervizeze acum spectacolul „Antoniu și Cleopatra” bazat pe piesa cu același nume a lui William Shakespeare. Spectacolul urmează să aibă premiera în 28 octombrie la opera Gran Teatre del Liceu din orașul spaniol.

O'Brien, care a lucrat înainte pentru HBO și Netflix într-un rol asemănător, spune că spectacolele de operă s-au învârtit dintotdeauna în jurul unor scene dramatice și că un interpret ajunge adesea în orașul în care are loc premiera piesei cu doar câteva zile înainte de aceasta.

„Oamenii au rămas simțindu-se stingheri, hărțuiți și absolut abuzați fără procesul de căutare și obținere a consimțământului”, susține ea.

Cine este „directoarea de intimitate” angajată de Opera din Barcelona

Britanica în vârstă de 40 de ani are experiență în teatru și actorie, fiind fondatoarea organizației „Intimacy On Set”, care oferă consiliere pentru industria cinematografică și televiziuni.

La repetiții O'Brien îi îndeamnă pe interpreți să se „conecteze cu o îmbrățișare” și apoi să discute dacă se simt confortabili sau nu să fie atinși.

„Noi invităm interpretul să ne spună cu adevărat despre limitele sale iar asta e o schimbare mare în industrie”, afirmă ea. „Un 'da' al tău înseamnă 'da', un 'nu' al tău înseamnă 'nu', iar un 'poate' înseamnă 'nu'”, explică ea filosofia după care se ghidează.

Reuters amintește că mutarea operei din Barcelona are loc în contextul scandalului uriaș izbucnit în Spania după ce președintele federației de fotbal al țării, Luis Rubiales, a pupat-o pe gură pe o jucătoare a echipei feminine fără consimțământul acesteia.

În luna ianuarie tenorul spaniol Placido Domingo a fost ținta unor noi acuzații de hărțuire sexuală, acestea fiind formulate de o cântăreață alături de care el a filmat o emisiune TV.

Primele acuzații de hărțuire sexuală împotriva lui Domingo au apărut în urmă cu 3 ani, acestea afectându-i puternic cariera.