„Înainte, oamenii care ajungeau pe o plajă de nudiști fie plecau, fie se dezbrăcau”, își amintește Segimon Rovira. „Acum stau și își păstrează costumul de baie pe ei. Dar ceea ce nu își dau seama este că, dacă sunt mulți, ajung să ne facă să ne simțim inconfortabil. Este o lipsă de respect”, continuă el.

La plajă - imagine genericăFoto: Gloria SaNchez / Zuma Press / Profimedia

Tot mai multe bloguri și ghiduri de călătorie încearcă să-i aducă pe cei care caută soare în afara drumurilor bătute din Catalonia, prezentând cele mai curate și mai ascunse plaje din regiune, lăsând adesea deoparte legăturile lor de lungă durată cu nudismul.

Rovira conduce Federația Naturist-Nudistă din Catalonia, iar asociația a trimis o scrisoare guvernului catalan, solicitând o întâlnire pentru a discuta despre ceea ce a descris drept „discriminarea cu care se confruntă nudiștii pe plajele din Catalonia”.

În așteptarea unui răspuns, Asociația se gândește deja la soluții pentru a face față „invaziei textilelor”, de la semnalizare mai accentuată pentru plajele de nudiști până la o campanie de conștientizare a publicului care ar putea contribui la stimularea respectului pentru naturism.

Speranța este că o astfel de campanie va contribui la menținerea unor plaje ca spații sigure pentru naturiști și va contribui la păstrarea tradiției. „Este foarte complicat să începi să practici naturismul când ești înconjurat de oameni îmbrăcați”, a spus Rovira. „De aceea credem că este important să avem spații pentru nudiști în care majoritatea oamenilor sunt nud, astfel încât oamenii să fie încurajați să încerce”, a explicat el.

Mesajul este transmis prin intermediul unui videoclip în care un cuplu ajuns pe o plajă de nudiști, în ciuda reticenței inițiale, în final alege să facă nudism. (sursa: The Guardian)