În urmă cu doi ani, Joanne Su abia aștepta să împlinească 30 de ani. Lucra pentru o companie din sudul Chinei, câștiga decent, iar weekend-urile și le petrecea cu prietenii. Dar pentru Su și părinții ei a existat o problemă - era singură. "Pe atunci, simțeam că 30 de ani este un prag important. Cu cât mă apropiam, am intrat sub o presiune extraordinară pentru a găsi persoana potrivită cu care să mă căsătoresc", spune ea

NuntaFoto: Wavebreak / Profimedia Images

Acum, 31 de ani, Su este încă singură, dar spune că nu mai este îngrijorată. "Ce rost are să te încurci cu cineva care nu-ți place și apoi să divorțezi în câțiva ani? Este doar o pierdere de timp", spune ea, citată de CNN.

Su se numără printre cei din ce în ce mai mulți mileniali chinezi care amână sau evită să se căsătorească.

În doar șase ani, numărul chinezilor care se căsătoresc pentru prima dată a scăzut cu 41%, de la 23,8 milioane în 2013 la 13,9 milioane în 2019, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică al Chinei.

Declinul este cauzat parțial de politicile de decenii menite să limiteze creșterea populației Chinei.

În 2019, rata de căsătorie în China a scăzut pentru al șaselea an consecutiv la 6,6 la 1.000 de persoane - o scădere de 33% față de 2013 și cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Civile.

În 2014, populația aptă de muncă a țării a început să scadă pentru prima dată în mai mult de trei decenii, alarmând liderii chinezi. Anul următor, guvernul chinez a anunțat încetarea politicii privind copilul unic, permițând cuplurilor să aibă doi copii. Cu toate acestea, natalitatea nu a crescut, dimpotrivă, o tendință care nu este ajutată de faptul că femeile se emancipează, iar milenialii au valori diferite.

Pentru multe familii cumpărarea unei case este o condiție prealabilă pentru căsătorie, iar multe cupluri tinere pur și simplu nu au bani pentru asta.

Joanna Wang, o tânără de 24 de ani din orașul Chengdu, are o relație de trei ani, însă nu au planuri imediate de căsătorie. „Totul costă când e vorba de căsătorie și nu pot câștiga bani mai repede astfel încât să acopăr cheltuielile”, spune ea. Presiunea financiară se simte și în zonele rurale, unde familiile trebuie să plătească un „preț mireasă”, de obicei sub forma unei sume mari de bani sau a unei case.