Un misterios rau ''fierbinte'' din Peru intriga de mai multa vreme lumea stiintifica, iar un geolog din aceasta tara, Andres Ruyo, l-a gasit si studiat, relateaza luni 7sur7.be, precizand ca neobisnuitul curs de apa se numeste Shanay-timpishka, ceea ce in limba indigenilor inseamna "fiert la caldura soarelui", potrivit Agerpres.

Raul fierbinteFoto: youtube.com

"Nu este legenda. Chiar daca apa nu atinge punctul de fierbere, ea poate fi vazuta agitandu-se, se poate auzi si mai ales se pot vedea vapori de caldura care invaluie locul'', a declarat specialistul in legatura cu raul din mijlocul Amazoniei a carui apa are temperatura medie de 86 de grade Celsius.

Raul are aproape 25 de metri latime, sase metri adancime si curge pe o lungime de sase kilometri. Intrebarea pe care si-o pun oamenii de stiinta este cum poate o apa curgatoare atat de mare sa ramana clocotita? In lume exista si alte rauri care "fierb", cum ar fi in Islanda sau in Parcul National Yosemite din SUA. In ambele cazuri, geotermia joaca un rol crucial in incalzirea apei fiindca in apropiere se afla cate un vulcan, lucru care nu este valabil pentru raul din Peru, fata de care cel mai apropiat vulcan se gaseste la 700 de kilometri distanta.

Spencer Wells si Jonathan Eisen, alti doi oameni de stiinta preocupati de raul fierbinte, au descoperit ca unele micro-organisme, dintre care cateva necunoscute, sunt capabile sa reziste foarte bine la caldura din acel loc. "Mi-am dat seama ca acest rau este o minune a naturii. Nu va ramane insa asa daca nu facem ceva", a atras atentia Andres Ruzo, care doreste ca guvernul peruan sa protejeze raul misterios.