Rusia trebuie sa-si dezvolte sectorul viticulturii pentru a lupta impotriva alcoolismului si a schimba obiceiurile rusilor, in aceasta tara unde vodca este bautura nationala, a declarat luni presedintele Dmitri Medvedev, citat de AFP.

"Este un sector important care trebuie sa se dezvolte, ceea ce va contribui la eradicarea alcoolismului. Tarile unde acest sector este dezvoltat nu au aceste probleme", a spus presedintele rus, citat de agentia Ria Novosti, in cursul unei intalniri cu guvernatorul regiunii Krasnodar (sud).

"Problemele sunt legate de alte bauturi, asa cum stim bine", a continuat el, facand aluzie la vodca.

Medvedev, care a facut din lupta impotriva alcoolismului una dintre prioritatile mandatului sau, afimase in august 2009 ca masurile adoptate de statul federal pentru a reduce consumul de alcool in Rusia nu au reusit sa schimbe situatia, calificand rezultatul drept "zero".

Rusia a atacat timid problema alcoolului anul trecut, introducand o interdictie de vanzare a vodcii dupa ora 22,00 in Moscova.

Dmitri Medvedev a ratificat recent o lege care ar urma sa interzica, incepand cu ianuarie 2013, vanzarea oricarui tip de alcool, inclusiv a berii, intre orele 23,00 - 08,00, cu exceptia barurilor si a cafenelelor.

Pana in prezent, orice forma de prohibitie a esuat, asa cum a fost si cazul celei incercate la finele anilor 1980 de Mihail Gorbaciov.

Abuzul de bauturi alcoolice ucide anual o jumatate de milion de persoane in Rusia (141 de milioane de locuitori) si afecteaza grav speranta de viata a barbatilor, inferioara celei inregistrate in tari sarace precum Banglades sau Honduras.