Guvernul din Polonia a anuntat joi demiterea a 13 oficiali de rang inalt din cadrul fortelor aeriene si din ministerul apararii, masura facand parte dintr-un plan dur de restructurare a armatei, dupa ce concluziile prezentate de Comisia poloneza de ancheta cu privire la accidentul aviatic in urma caruia presedintele Lech Kaczynski si-a pierdut viata, in aprilie 2010, la Smolensk (Rusia), au aratat ca principalele cauze ale catastrofei au fost determinate de partea poloneza, informeaza Reuters.

In raportul prezentat vinerea trecuta, Comisia poloneza a concluzionat ca echipajul militar de la bordul aeronavei prezidentiale era insuficient pregatit si a ignorat regulile de siguranta a zborului.

Ministrul polonez al apararii, Bogdan Klich, a demisionat imediat dupa prezentarea raportului.

"Guvernul nostru este foarte hotarat sa puna in aplicare, intr-un mod rapid si, ma astept, oarecum dureros, toate recomandarile expuse in raport", a declarat joi premierul polonez Donald Tusk, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu Tomasz Siemoniak, succesorul lui Klich in fruntea ministerului apararii.

Siemoniak a anuntat ca trei generali din cadrul fortelor aeriene si alti zece inalti oficiali militari din ministerul apararii au fost destituiti in urma concluziilor anchetei privind accidentul aviatic de la Smolensk.

"Acestia sunt primii pasi, vor urma si alte decizii in acest sens, menite sa recladeasca increderea in aceasta institutie. Masurile vor fi dificile, dar cred ca armata poloneza are nevoie de ele", a insistat premierul Donald Tusk.