Premierul polonez Donald Tusk a anuntat vineri demisia ministrului Apararii, Bogdan Klich, in urma concluziilor prezentate de Comisia poloneza de ancheta cu privire la cauzele accidentului aviatic in urma caruia presedintele Lech Kaczynski si-a pierdut viata, in aprilie 2010, la Smolensk (Rusia), transmite AFP. Comisia de ancheta a constatat ca partea rusa a comis "erori", dar principalele cauze ale catastrofei au fost determinate de partea poloneza.

In raportul prezentat vineri in fata presei, Comisia a citat printre cauzele accidentului "nivelul insuficient de pregatire al echipajului militar", "viteza prea mare" a avionului si "altitudinea prea mica" a acestuia.

"Ministrul Apararii, Bogdan Klich, mi-a prezentat ieri demisia sa, iar eu am acceptat-o astazi", a declarat Tusk intr-o conferinta de presa.

Tusk a anuntat ca ii va propune sefului statului numirea lui Tomasz Siemoniak, actual ministru adjunct de Interne, pentru preluarea portofolului Apararii.

Raportul, de 328 de pagini, a fost publicat vineri pe internet (http://mswia.datacenter-poland.pl/FinalReportTu-154M.pdf) in poloneza, engleza si rusa.

In raport, comisia a concluzionat ca iluminarea aeroportului rusesc era "slaba si incompleta" si ca "seful zonei de aterizare a dat instructiuni eronate echipajului avionului".

Raportul rusesc, prezentat in ianuarie, afirma ca partea poloneza este singura vinovata de aceasta catastrofa.

"Cauza directa a accidentului a fost coborarea la un nivel prea jos si la o viteza excesiva in conditii care impiedicau orice contact vizual cu solul", a concluzionat comisia poloneza.

Comisia a citat printre cauzele accidentului "nivelul de pregatire al echipajului, care constituie o amenintare pentru securitatea zborurilor", dar nu a constatat nicio defectiune tehnica a avionului.

Aeronava Tupolev 154 care il transporta pe presedintele Kaczynski, sotia sa si inalti oficiali polonezi s-a prabusit in data de 10 aprilie, cand incerca sa aterizeze pe aeroportul din Smolensk, in vestul Rusiei. Toti cei 96 de pasageri si membri ai echipajului au fost ucisi.

Presedintele polonez urma sa asiste la ceremoniile care marcau a 70-a comemorare a uciderii celor 22.000 de ofiteri polonezi, prizonieri ai Armatei Rosii, de catre politia secreta sovietica, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, la Katyn, in apropiere de Smolensk.