Situatia din Caucazul de Nord continua sa se agraveze. In primele sapte luni ale anului, in confruntarile armate si actele teroriste au cazut victime 812 persoane. Din 405 morti, 89 au fost cetateni nevinovati. Se pare ca puterea se afla intr-o stare de deprimare. La 29 iulie, Dmitri Medvedev a infiintat, prin decret prezidential, Comisia interdepartamentala de combatere a extremismului in Rusia. Desi multe dintre functiile noii structuri sunt indeplinite deja de Comitetul national antiterorist, scrie Nezavisimaia gazeta.

Apar tot mai multe institutii de contracarare a extremismului si terorismului, dar situatia nu se amelioreaza. Iar in Caucazul de Nord chiar se inrautateste. Un calcul simplu arata ca anul acesta au fost lichidati peste 200 de insurgenti. Pentru care au platit cu viata aproape 100 de militari si reprezentanti ai organelor de ordine.

In acelasi timp, la nivelul societatii de experti se contureaza convingerea ca in Caucazul de Nord nu mai este vorba de un conflict mocnit, ci de un „razboi civil ascuns”. Asa crede, printre altii, presedintele comisiei Dumei de stat pentru securitate, Ghennadi Gudkov. Cu referire la datele furnizate de FSB, el a declarat ca pe teritoriul Caucazului de Nord actioneaza „grupari teroriste puternice”. „Trebuie sa recunoastem: pericolul extremismului creste, in pofida actiunilor de succes ale structurilor de forta”, a afirmat deputatul.

Mergand mai departe, exertul militar, colonelul Vladimir Popov, spune ca „nu numai in Caucazul de Nord, dar si in alte regiuni ale tarii exista contradictii de factura intereligioasa si interetnica, precum si actiuni extremiste din partea anumitor persoane. De combaterea acestor fenomene trebuie sa se ocupe o singura institutie. Pentru ca, asa cum se spune in popor, cu sapte bone, copilul ramane nesupravegheat”.