Rebelii libieni au contacte indirecte cu reprezentantii autoritatilor de la Tripoli si au inaintat posibilitatea ca Muammar Gaddafi sa ramana in Libia, daca liderul renunta la putere, a declarat Mahmoud Shammam, purtator de cuvant al Consiliului National de Tranzitie, potrivit AFP.

Muammar GaddafiFoto: Agerpres

Intrebat intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro despre existenta unor contacte intre rebeli si regimul de la Tripoli, Shammam a confirmat ca au avut loc contacte intre intermediari, dar aceste negocieri nu sunt niciodata directe. "Acestia au uneori loc in Africa de Sud, uneori, la Paris, unde Gaddafi a trimis recent un reprezentant pentru a discuta cu noi", a spus Shammmam.

"Discutam mecanismele plecarii de la putere a lui Kadhafi", a spus purtatorul de cuvant al CNT, reafirmand ca participarea lui Gaddafi si a membrilor familiei sale intr-un viitor Guvern este "complet exclusa".

"Consideram ca el (Gaddafi-nr.r) trebuie sa se resemneze cu demisia sau sa accepte o retragere formala intr-o zona izolata din Libia. Nu vedem niciun inconvenient ca el sa ramana intr-o oaza libiana, sub control international", a adaugat oficialul.

"In plus, opozitia este gata sa negocieze cu orice tehnocrat sau oficial libian care nu are mainile patate de sange, pentru a discuta despre modalitatea de a fi integrat intr-un viitor guvern interimar care va organiza alegeri", spus el.

Joi, la Benghazi, vicepresedintele CNT, Abdul Hafiz Ghoga, invitat sa reactioneze la declaratiile lui Shammam pentru Figaro, a declarat: "Nu exista contacte directe sau indirecte cu regimul lui Gaddafi".

Luna trecuta, Mustafa Abdeljalil, liderul rebelilor libieni, a afirmat ca Gaddafi trebuie sa paraseasca Libia ca o conditie prealabila pentru orice negocieri de pace. Recent, emisarul rus Mihail Marghelov, care a mers la Tripoli, a facut referire la "contacte directe intre Benghazi (fieful rebelilor din est) si Tripoli" in vederea scoaterii tarii din criza. Autoritatile libiene au confirmat existenta acestor contacte, dezmintite pana in prezent de rebeli.