Fostul lider miliar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici, acuzat in special de masacrul de la Srebrenica, din 1995, a aparut vineri, pentru prima oara, in fata Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie din Haga, relateaza AFP.

Ratko Mladici, la HagaFoto: Reuters

UPDATE, ora 12,10 Ratko Mladici a refuzat sa pledeze vinovat sau nevinovat in fata magistratilor, dar a denuntat "acuzatiile odioase" care i se aduc.

Urmatoarea audiere va avea loc in data de 4 iulie.

Imbracat intr-un costum gri, cu o camasa apropiata ca nuanta si cravata, Mladici era vizibil slabit in comparatie cu barbatul militaros si masiv care era in anii '90.

"Sunt generalul Ratko Mladici" a raspuns el, in momentul in care juriul i-a cerut sa-si prezinte identitatea. "Sunt un om extrem de bolnav", a spus el, in fata magistratilor.

"Sunt un om extrem de bolnav, am nevoie de mai mult timp pentru a reflecta la tot ceea ce se spune", a spus el, dupa ce grefiera i-a citit drepturile.

"Am fost expus la un stres foarte mare, nu am inteles decat putin din tot ceea ce tanara femeie tocmai a citit", a continuat Maldici. In infirmeria unitatii de detentie, mi-au fost aduse trei volume dar nu am citit nimic din ele, nici nu am semnat nimic, eram intr-o stare foarte proasta".

Arestat in 26 mai in Serbia dupa 16 ani de fuga, Mladici, in varsta de 69 de ani, urmeaza sa pledeze vinovat sau nevinovat in fata acuzatiilor de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii.

Fostul general, care a fost transferat marti la penitenciarul TPI din Haga, va putea solicita o amanare de 30 de zile inainte de a raspunde la aceasta intrebare.

Ratko Mladici este acuzat de persecutii, crime, deportari, acte inumane si luare de ostatici in perioada razboiului din Bosnia (1992-1995), care s-a soldat cu 100.000 de morti si 2,2 milioane de refugiati.

Audierea este condusa de judecatorul olandez Alphons Orie, acelasi care a condus si audierea din 2008 a fostului lider politic al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzici.

Ratko Mladici a fost operat si tratat prin chimioterapie, in 2009, pentru un cancer al sistemului limfatic, spue avocatul sau sarb. Apararea sa a invocat starea precara de sanatate a acestuia si in incercarea de a intarzia trimiterea sa la Haga.