​Fostul presedinte american Jimmy Carter, insotit de alti fosti sefi de stat si de Guvern, pregateste o vizita in Coreea de Nord, unde va discuta despre tensiunile din peninsula (dintre nord si sud), dar si despre penuria alimentara din aceasta tara, anunta AFP.

Jimmy Carter va fi insotit de fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari, de fostul presedinte irlandez Mary Robinson si de fostul premier norvegian Gro Harlem Brundtland.

Cei patru fac parte din grupul "Veteranii", care si-a exprimat chiar weekend-ul trecut, pe site, ingrijorarea fata de tensiunile din peninsula coreeana si fata de penuria alimentara.

"Un grup reprezentandu-i pe Veterani pregateste o vizita in zona la finalul lunii aprilie pentru discutii cu responsabilii locali pe aceste teme", se arata intr-un comunicat. Cel mai probabil, vizita ar urma sa dureze 3 zile si sa inceapa pe 26 aprilie.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2002, Jimmy Carter a efectuat o vizita istorica la Phenian in 1994, cand Statele Unite se aflau in pragul unui razboi cu Coreea de Nord din cauza programului nuclear al acewstei tari, si a reusit sa calmeze spiritele.