Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy si cel al SUA, Barack Obama au discutat marti seara la telefon si au cazut de acord in privinta utilizarii structurilor de comando ale NATO in sprijinul Coalitiei, anunta AFP, fara a da informatii suplimentare.

Cu putine momente inaintea discutiei, Casa Alba a anuntat ca Statele Unite ale Americii, Franta si Marea Britanie au convenit ca NATO ar putea juca un "rol cheie" in comanda operatiunilor militare alea Coalitiei internationale in Libia.

Barack Obama a apelat la discutia cu Nicolas Sarkozy "pentru a realiza un bilant al situatiei din Libia", potrivit unui comuniat al presedintiei americane.

"Cei doi presedinti au notat cu satisfactie ca operatiunile efectuate de Coalitie au limitat deja numarul de victime in randul populatiei civile si reduce capacitatea colonelului Gaddafi de a folosi forta impotriva poporului sau," , se arata in comunicat.

In cele din urma, chiar presedintia franceza a declarat ca presedintii Obama si Sarkozy "au convenit cu privire la modul de utilizare a structurile de comanda ale NATO in sprijinul coalitiei."

Barack Obama a declarat marti, in San Salvador, ca se asteapta ca structura de comanda a viitoarelor operatiuni militare ale coalitiei internationale in Libia sa fie "clara"in zilele urmatoare. "Cred ca in urmatoarele cateva zile situatia se va clarifica si toti cei implicati in acest proces vor ajunge la un acord", a spus el in San Salvador in timpul unei conferinte de presa.

UPDATE: SUA si-au redus "semnificativ" miscarile de aeronave catre Libia

Aeronavele Coalitiei internationale angajate in operatiunile din Libia au efectuat 336 de manevre si au lovit 108 tinte libiene de la inceputul actiunilor, a declarat marti Pentagonul, citat de AFP Cu 212 lovituri, Statele Unite sunt responsabile pentru aproape doua treimi din intregul angajament aerian, conform datelor prezentate de Pentagon.

LIBIA Gaddafi a aparut in public la resedinta sa din Tripoli, anunta AFP.Potrivit televiziunii, Muammar Gaddafi a tinut un discurs scurt multimii spunand ca tara sa este "gata de lupta, fie lunga sau scurta." "Vom castiga aceasta batalie", a adaugat el. De asemenea, Gaddafi a declarat ca "masele au fost cele mai puternice elemente de aparare anti-aeriene."

Hilari Clinton a declarat marti ca rude ale lui Gaddafi au luat legatura cu lideri ai Coalitie internationale incercand sa negocieze "o iesire din razboi".

SUA

Presedintele Obama a declarat marti ca SUA si-au redus "semnificativ" miscarile de aeronave ce survoleaza Libia. "Vedem deja o reducere semnificativa a aeronavelor americane ce zboara peste Libia astfel incat ne vom putea atinge scopul de instaura in cel mai scurt timp o zona de interdictie aeriana", a spus Obama in timpul unei conferinte de presa sustinuta impreuna cu presedintele din El Salvador, Mauricio Funes, ca parte a turneului sau din America Latina.

Seful de la Casa Alba a a anuntat ca Statele Unite vor transfera in cateva zile comandamentul operatiunii din Libia, iar NATO vor avea rol coordonator in aceasta misiune. Intre timp, la Bruxelles, statele membre NATO se reunesc marti pentru a ajunge la un consens referitor la situatia din Libia.

O decizie a aliatilor are nevoie de unanimitatea celor 28 de state membre. Intre timp, fortele coalitiei admit ca au putine informatii despre locul in care s-ar putea ascunde liderul libian Muammar Gaddafi, dupa ce un complex despre care se credea ca ar fi locuinta acestuia a fost tinta unor bombardamente, a declarat, marti dimineata, comandantul coalitiei, generalul american Carter Ham, citat de AFP.

China

Pe de alta parte, China a cerut din nou, marti, incetarea focului in Libia, sustinand ca acest conflict duce la victime in randul civililor si la o posibila criza umanitara.

Turcia

Turcia nu va participa la misiuni de lupta in Libia, unde fortele loiale regimului lui Muammar Gaddafi sunt vizate de atacurile aeriene ale unei forte multinationale, a declarat marti premierul Recep Erdogan. "Turcia nu va fi niciodata cea care sa indrepte vreo arma impotriva poporului libian", a declarat acesta in Parlament, relateaza AFP.

Romania.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, dupa sedinta CSAT, ca Romania va participa cu 205 militari si doi ofiteri la operatiunile din Libia, cu fregata Regele Ferdinand, care va fi trimisa in 30 de zile in Marea Mediterana:"Guvernul trebuie sa aloce fondurile necesare acestei operatiuni; 4,5 milioane euro pentru a opera 3 luni in Marea Mediterana...suntem stat NATO, Guvernul va trebui sa gasesaca resursele... am decis sa fie gata de plecare in 30 de zile".

Majoritatea romanilor nu sunt de acord cu interventia militara in Libia, conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). 68% dintre persoanele chestionate nu sunt de acord cu interventia militara in Libia, 28% o aproba, iar 4% nu au raspuns. De asemenea, 84% dintre respondenti sunt de acord cu afirmatia "Traian Basescu a procedat corect atunci cand a spus ca "o interventie militara in Libia este riscanta''.

Un aparat F-15 Eagle al US Air Force s-a prabusit in Libia.

Un aparat de vanatoare al US Air Force s-a prabusit pe un camp din Libia, in apropiere de Benghazi, dupa ce s-a confruntat cu o problema mecanica, a transmis marti Reuters, citand un material din publicatia britanica Daily Telegraph. Armata americana a anuntat ca ambii piloti au fost recuperati. Ziarul britanic a scris ca sase civili libieni au fost raniti dupa ce echipajul unui elicopter american, ce participa la salvarea unuia dintre piloti, a deschis focul asupra lor.

Aparatul implicat este un F-15 Eagle.