Presedintele Autoritatii pentru Securitate Nucleara din Italia, Umberto Veronesi, pleda pentru "o revizuire a strategiei nationale de dezvoltare nucleara", adaugand insa ca folosirea energiei nucleare este "inevitabila", potrivit AFP.

"Lectia pe care ne-au dat-o evenimentele de la Fukushima arata clar ca nu avem cum sa nu revizuim strategia de dezvoltare nucleara", a declarat Veronesi (85 de ani), personalitate foarte respectata in Italia.

"Folosirea energiei nucleare este inevitabila, insa trebuie sa putem asigura maximul de securitate pentru oameni si pentru mediul inconjurator", a adaugat el.

Utilizarea energiei nucleare a fost abandonata in Italia in 1987, dupa un referendum national care a urmat accidentului nuclear de la Cernobil. Recent, italienii au decis, insa, sa revina la folosirea acestui tip de energie.

Intoarcerea la utilizarea energiei nucleare a fost propusa de premierul Silvio Berlusconi in 2008 si se afla in faza de proiect, scopul fiind reducerea dependentei energetice a tarii si scaderea pretului electricitatii. In luna iunie ar urma sa fie organizat un referendum in cadrul caruia italienii sa opteze sau nu pentru revenirea la utilizarea energiei nucleare.

Cu 3 zile in urma, si China a anuntat suspendarea acordarii de autorizatii pentru centralele nucleare aflate in faza de proiect si pregatirea unui amplu plan de verificare a securitatii centralelor sale dupa criza japoneza. Anuntul a reprezentat un semnal clar de domolire a ambitiilor Chinei de extindere nucleara, dupa criza de la centrala nucleara Fukushima din nord-estul Japoniei.

In plus, Consiliul de stat a anuntat ca "Vom suspenda temporar aprobarile pentru proiectele de noi centrale nucleare, inclusiv cele aflate in faza preliminara de constructie", potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii de Guvernul de la Beijing.

China incearca sa isi extinda puterea nucleara astfel incat sa scape de dependenta de carbuni, in urmatorii 10 ani. 28 de reactoare nucleare se afla in acest moment in faza de constructie, pe teritoriul Chinei.