Presedintele american, Barack Obama, a declarat vineri intr-un discurs televizat ca SUA nu vor desfasura trupe pe teritoriul Libiei, scopul rezolutiei ONU fiind protejarea populatiei civile: "Lasat de unul singur Gaddafi isi va continua campania de represiune asupra poporului sau; orice lupta trebuie oprita... ne bazam pe partenerii nostri europeni pentru a implementa rezolutia ONU". "Tinanad cont ca trupele noastre sunt in Afganistan, o decizie privind Libia a fost dificila", a recunoscut Obama.

Cu toate acestea Obama l-a amenintat Gaddafi cu o operatiune militara daca nu se va supune rezolutiei ONU.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, va reprezenta administratia americana la summitul international pe tema Libiei care va avea loc sambata la Paris, a mai anuntat Obama.

"Maine, secretarul de Stat Clinton va merge la Paris pentru o reuniune cu aliatii nostri europeni si partenerii nostri in aplicarea rezolutiei 1.973 a ONU care autorizeaza recursul la forta in Libia", a declarat presedintele intr-o alocutiune la Casa Alba.

"Rolul de lider al Statelor Unite este esential, acest lucru nu vrea sa insemne ca trebuie sa actionam singuri", a subliniat Obama. "Acest lucru vrea sa insemne ca trebuie realizate toate conditiile pentru o actiune comuna a comunitatii internationale", a continuat el.

Consiliul de Securitate al ONU a votat, joi seara, autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea "tuturor masurilor necesare"- ceea ce presupune o actiune militara - pentru protejarea civililor, impotriva fortelor liderului Muammar Gaddafi. Rezolutia lasa cale libera aliatilor pentru lovituri aeriene impotriva obiectivelor militare libiene.

Zece dintre cele 15 state ale Consiliului au votat in favoarea rezolutiei, in timp ce Rusia, China si Germania s-au abtinut. Nu au existat voturi impotriva rezolutiei.

Update: Statele Unite vor mobiliza miercuri spre Mediterana portelicopterul Bataan si doua nave de sustinere, pentru a inlocui alte nave si a sprijini o eventuala actiune militara in Libia, a anuntat, vineri, Marina americana.