Coreea de Nord ar fi inceput saparea unor tuneluri in complexul sau de teste nucleare, operatiune destinata pregatirii unui al treilea test de acest fel, anunta AFP, citand agentia sud-coreeana de presa Yonhap si o declaratie a unui inalt oficial sud-coreean. Phenianul ar fi inceput saparea a cel putin doua tuneluri la baza din Punggye (provincia Hamgyong din nordul tarii), unde au fost efectuare si precedentele doua teste nucleare - in octombrie 2006 si mai 2009.

"Sunt semnele evidente ale pregatirii unui al treilea test nuclear", a declarat inaltul responsabil sud-coreean.

Viitorul test ar urma sa fie efectuat pe baza de plutoniu, in conditiile in care cantitatea detinuta de Phenian ar permite, potrivit autoritatilor de la Seul si Washington, fabricarea a sase-opt bombe.

Phenienul detine si o uzina de imbogatire a uraniului, care poate fi de asemenea utilizat la fabricarea de bombe atomice.

Presa sud-coreeana a relatat, inca din decembrie anul trecut, citand surse din serviciile de informatii, despre pregatirea unui al treilea test nuclear nord-coreean, care ar putea fi efectuat, cel mai probabil, in luna martie a acestui an.