Presedintele sudanez Omar el-Bechir a declarat luni ca va accepta rezultatele referendumului privind viitorul Sudanului de Sud, cu cateva ore inainte de anuntarea rezultatelor definitive care au consacrat o victorie categorica a optiunii secesioniste, relateaza AFP.

"Anuntam astazi, in fata intregii lumi, ca vom accepta rezultatele si ca respectam alegerea sudanezilor din sud", a declarat Bechir, intr-un discurs sustinut in fata femeilor si studentilor din partidul sau, Congresul National.

"Rezultatele referendumului sunt bine-cunoscute. Sudanul de Sud a ales secesiunea. Dar noi ne angajam sa mentinem legaturile intre Nord si Sud si sa mentinem bunele relatii fondate pe cooperarea dintre noi", a adaugat el.

O ceremonie pentru proclamarea oficiala a rezultatelor referendumului din 9 - 15 ianuarie va avea loc luni la ora locala 19.30 (16.30 GMT) la Khartoum, in prezenta presedintelui Bechir si a presedintelui regiunii semi-autonome a Sudanului de Sud, Salva Kiir.

Acest anunt va fi o simpla formalitate, in conditiile in care rezultatele preliminare publicate in 30 ianuarie arata ca 98,83% dintre locuitorii Sudanului de Sud au votat pentru independenta regiunii.