Un fost agent CIA a reusit sa trimita rusilor, din inchisoare, mesaje scrise pe servetele de hartie, in ciuda eforturilor serviciilor americane de informatii de a-i monitoriza comunicatiile, sustin procurorii federali, care l-au pus sub acuzare, citati de The Oregonian. Harold Nicholson i-a transmis mesajele fiului sau, pe care l-a trimis in diferite locuri de pe glob sa-i ridice "pensia" primita din partea rusilor pentru serviciile sale.

Potrivit informatiilor, Nicholson (59 de ani) a scris pe servetele trimise rusilor ca are nevoie de sprijin financiar pentru unul dintre fiii sai, marturisindu-le ca i-ar ajuta daca ar putea.

Fostul agent CIA le-a spus rusilor ca le este "recunoscator" pentru banii trimisi si i-a asigurat ca fiul sau este "un om de incredere".

In 1997, Nicholson a recunoscut ca a conspirat pentru a comite acte de spionaj, dupa ce a primit 300.000 de dolari de la serviciile secrete din Rusia pentru a le da secrete CIA. El a fost condamnat la 23 de ani de detentie, aflandu-se in prezent in inchisoarea federala din Sheridan, la sud de Portland.

In documente depuse la tribunal, procurorii afirma ca au citit fiecare epistola scrisa de Nicholson, i-au monitorizat convorbirile telefonice si au verificat fiecare persoana care l-a vizitat, sunat sau i-a scris, insa, cu toate acestea, fostul spion a reusit sa trimita mesaje rusilor.

Fiul sau, Nathaniel Nicholson, a fost arestat si a pledat vinovat anul trecut, dupa ce a fost acuzat de transmitere de secrete, conspiratie pentru a actiona ca agent al unui guvern strain si conspiratie vizand spalare de bani. El a recunoscut ca a calatorit la San Francisco, Mexico City, Lima si Nicosia pentru a se intalni, in numele tatalui sau, cu agenti ai Federatiei Ruse. Tanarul Nicholson a primit circa 45.000 de dolari de la agentii rusi, care vroiau sa afle ce informatii stiau despre ei serviciile secrete americane. La rugamintea tatalui sau, el le-ar fi dat banii altor membri ai familiei.

Nathaniel Nicholson a fost de acord sa depuna marturie impotriva tatalui sau, daca procurorii nu vor cere pedeapsa cu inchisoarea.

Procesul lui Harold Nicholson va incepe saptamana viitoare.