Un juriu federal din SUA a pus sub acuzare 24 de persoane, printre care se numara si doi romani, suspectati care ar fi incercat sa obtina in mod fraudulos fonduri federale in valoare de 2,35 milioane dolari, se arata intr-un comunicat emis de FBI. Acuzatiile vin la cateva luni dupa arestarea din luna aprilie a lui Ovidiu Isac, 28 de ani, din Skokie, statul Illinois, care se afla printre cei 24 de inculpati. Alte 23 de persoane au fost puse sub acuzare pentru prima data in acest dosar, potrivit procurorilor federali. Printre cei acuzati se numara si fratele lui Isac, Daniel Isac, in varsta de 25 de ani, din Mount Prospect. Ambii au fost eliberati pe cautiune.

Isac si complicii sai sunt acuzati ca au recrutat mai multe persoane pentru a deschide conturi bancare sau pentru a-si folosi conturile lor bancare existente pentru a primi rambursari de taxe si plati de stimulare economica. In declaratiile fiscale depuse de grup s-au folosit numele a mai multi cetateni romani, inclusiv a celor care au venit in Statele Unite in calitate de turisti.

Procurorii sustin ca pentru anii fiscali 2007, 2008 si 2009 mai mult de 440 de declaratii fiscale frauduloase au fost depuse. Fiecare dintre acesti inculpati s-ar putea confrunta cu cel putin 15 ani de inchisoare si 500.000 dolari amenda, potrivit procurorilor. Printre inculpati se numara si Louis Lupancu, Daniel Garbacz, Costel Niculcea, Stefan Valentin Niculcea, Andrei Stanciu, Ilie Stramturean, Eugen Marius Szasz, Marius Vainoras, Bogdan Branisteanu, Valeriu Soare, Anca Andronache, Simona Laba si Anuta Mihai.