Grupuri de albi si negri s-au confruntat, marti, in fata unui tribunal din Ventersdorp, unde doua persoane acuzate de asasinarea unui lider neo-nazist au fost declarate vinovate. Grupul albilor a cantat "Die Stem van Suid-Afrika" imnul national din perioada apartheidului, iar grupul negrilor a cantat "Nkosi Sikelel' iAfrika", care era un semn de sfidare in aceeasi perioada, scrie CNN.

Conflictul a fost starnit in momentul in care o femeie alba a aruncat cu o sticla in grupul negrilor. Politia a intervenit si a separat cele doua grupuri dupa care se pare ca a incercuit tribunalul cu sarma ghimpata pentru a-i impiedica pe oameni sa intre in tribunal.

Cei doi suspecti, in varsta de 15 si 28 de ani, au fost gasiti vinovati, marti, de uciderea lui Eugene Terreblanche. In plus, acestia au fost acuzati si de furt, de talharie si de "crimen injuria", o infractiune definita de dreptul comun din Africa de Sud ca prejudicierea grava si deliberata a demnitatii unei persoane. Cei doi au fost gasiti vinovati de crimen injuria intrucat au lasat cadavrul lui Terreblanche cu pantalonii in vine.

Se pare ca suspectii l-au ucis pe Terreblanche intr-o disputa cu privire la salariile lor. Liderul neo-nazist a fost lovit cu bate si injunghiat cu o maceta, la ferma sa de langa Ventersdorp. O noua audiere va avea loc pe 14 aprilie.

In jur de 200 de sustinatori ai lui Terreblanche s-au aflat in fata tribunalului. Multi dintre acestia au venit imbracati in uniforme de armata cu embleme similare cu svastica. "Am venit sa ne aratam solidaritatea fata de Terreblanche" a declarat Pieter Steyn, purtatorul de cuvant al gruparii Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB).

AWB sustine ca aceasta crima are legatura cu cantecul Congresului National African (ANC) "Shoot the Farmer" ("Impuscati-l pe fermier") din perioada apartheidului. Acesta a fost cantat in repetate randuri de Julius Malema, liderul de tineret al ANC, pana cand acest fapt i-a fost interzis prin ordin judecatoresc.

Steyn a facut un apel la presedintele Jacob Zuma, cerandu-i acestuia sa intervina: "ne este greu sa ne tinem membrii sub control in situatia actuala. Daca vor continua crimele de la fermele albilor, nu putem garanta ca membrii nostri nu vor reactiona".

Gruparea AWB a incercat sa opreasca eforturile de a pune capat apartheidului si a folosit tactici teroriste pentru a boicota alegerile din 1994, ucigand mai mult de 20 de persoane intr-o serie de atentate in ajunul alegerilor.

Terreblanche a fost condamnat la 5 ani de inchisoare in 1996 pentru tentativa de omor impotriva unui barbat de culoare, care lucra ca gardian la ferma sa. De asemenea, acesta a mai fost condamnat si pentru ca si-a asmutit cainele asupra unui alt barbat negru.