Gradina zoologica din Shenyang a fost inchisa dupa ce 11 tigri siberieni au murit de foame in decurs de sase luni, si este suspectata ca ar fi fost furnizor ilegal pentru producatorii de vin din oase de tigru, scrie The Guardian. Autoritatile au lansat o investigatie in cazul acestei gradini zoologice semi-private, care a taiat ratiile de hrana pentru animale din cauza unor dificultati financiare. Se pare ca tigri de aici erau hraniti cu doar cu cateva bucati de carne de pui pe zi din lipsa banilor.

Acest caz nu este singular in China, in jur de 1000 de alti tigri aflati in captivitate suferind de malnutritie, sustine The Guardian.

Gradina din Shenyang este acuzata ca vinde parti din trupul tigrului pentru a fi folosite in medicina traditionala chineza, desi acest comert este interzis. In plus, unul dintre angajatii gradinii a declarat pentru Beijing News sub conditia anonimatului, ca in jur de 40-50 de tigri au murit aici din 2000 pana acum si ca productia ilegala de vin din oase de tigru este un fapt bine cunoscut de toata lumea. Mai mult, vinul ilegal este folosit ca mita pentru oficialii care se ocupa cu probleme de mediu.

Intrucat comertul cu oase de tigru este scos in afara legii si tranzactiile nu pot fi facute intotdeauna rapid, gradina zoologica ar fi cheltuit sume semnificative pe frigidere pentru a conserva partile din trupurile tigrilor. Astfel banii necesari pentru hrana ar fi fost folositi pentru a acopri cheltuielile pentru frigidere si electricitate, sustine The Guardian.