Zeci de soldati americani au aterizat, marti, pe peluza din apropierea palatului prezidential din Port-au-Prince, fiind intampinati cu aplauze si urale de haitieni disperati de lipsa alimentelor, a apei si a adaposturilor, informeaza YahooNews. Sosirea infanteristilor marini americani a venit la o zi dupa ce Franta s-a declarat nemultumita de modul in care actioneaza Statele Unite in criza umanitara haitiana si a cerut ONU sa precizeze rolul americanilor, care isi asuma rolul de coordonare a actiunilor de salvare in Haiti si controleaza aeroportul din Port-au-Prince.

Sute de haitieni au aplaudat aterizarea elicopterelor de transport americane. Mii de soldati americani urmeaza sa soseasca in tara caraibiana, pentru a ajuta la eforturile de distribuire a ajutoarelor si de reconstructie a tarii. In acelasi timp, Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa aprobe suplimentarea fortelor sale de politie si al "castilor albastre" pentru a mentine ordinea si a pune capat violentelor si jafurilor care incetinesc eforturile de salvare.

"Suntem fericiti ca americanii au venit, pentru ca avem atat de multe probleme", a declarat un frizer local, Fede Felissaint. AP noteaza ca acesta nu s-a declarat deranjat de faptul ca soldatii americani au luat pozitii in apropierea palatului prezidential din Port-au-Prince. "Daca doresc, pot sa ramana acum si mai mult decat au stat in 1915", a afirmat el, referindu-se la anul debarcarii in insula a soldatilor americani. Prezenta acestora in Haiti a durat 19 ani.

Oficialii americani au repetat in ultimele zile ca nu au intentia de a "ocupa" Haiti, asa cum au fost acuzati de autoritatile franceze. Luni, secretarul francez de stat pentru cooperare, Alain Joyandet, s-a declarat nemultumit de modul in care actioneaza Statele Unite in criza umanitara haitiana si cere Organizatiei Natiunilor Unite sa precizeze rolul americanilor, care isi asuma rolul de coordonare a actiunilor de salvare in Haiti si controleaza aeroportul din Port-au-Prince. "Este vorba despre a ajuta Haiti, nu de ocuparea tarii", a spus el.

Situatia in Haiti continua sa ramana disperata. Portul din capitala este blocat, mii de oameni dorm pe strazi in adaposturi improvizate, iar jafurile sunt la ordinea zilei. La doar cateva strazi de locul unde au aterizat infanteristii marini, sute de haitieni jefuiau case si magazine prabusite. Politia le-a cerut civililor "sa-si faca singuri dreptate", deoarece "daca nu ucideti criminalii, vor veni inapoi".

In unele zone din Port-au-Prince, locuitorii au blocat strazile cu masini si au organizat patrule pentru a-i alunga pe eventualii hoti.

Bilantul neoficial indica faptul ca 200.000 de oameni au murit in urma seismului de 7,0 grade de martea trecuta. Comisia Europeana estimeaza ca alte 250.000 de persoane au fost ranite, iar 1,5 milioane de oameni au ramas fara adapost.

U.N. World Food Program a anuntat ca are nevoie de 100 de milioane de portii de mancare in urmatoarele 30 de zile si a facut apel la donatii.

Armata americana a anuntat ca aeroportul local, pe care il controleaza, poate opera in prezent 100 de zboruri zilnice, fata de doar 60 saptamana trecuta.