Presedintele venezuelean Hugo Chavez le-a cerut militarilor sa fie pregatiti "pentru razboi" si a facut apel la cetatenii venezueleni sa-si "apere patria". Solicitarile liderului de la Caracas vin sa "pregateasca" poporul pentru o eventuala agresiune din partea armatei Statelor Unite, care va ataca din Columbia, a avertizat Chavez, citat de AFP.

"Sa nu pierdem nicio zi pentru misiunea noastra principala, sa ne pregatim de razboi si sa ajutam poporul sa se pregateasca de razboi, pentru ca este responsabilitatea tuturor", a declarat Hugo Chavez, in cadrul unei interventii televizate. De tirul presedintelui venezuelean nu a scapat nici omologul sau american, Barack Obama. Chavez l-a invitat sa nu se pacaleasca, "daca dati ordinul sa conduceti o agresiune deschisa impotriva Venezuelei, via Columbia".

Potrivit unui acord recent semnat intre SUA si Columbia, Washingtonul va putea folosi sapte baze militare din Columbia. Pentru Chavez, acest acord constituie o amenintare in toata regiunea. "Guvernul columbian este transferat Statelor Unite, nu mai este la Bogota", a continuat presedintele venezuelean, estimand ca "militarii yankei s-ar putea simti ca la ei acasa in Columbia, pentru ca este vorba despre un stat al Uniunii".

Vineri, liderul cubanez Fidel Castro a estimat ca acordul care ii permite armatei americane sa foloseasca bazele din Columbia echivaleaza cu o "anexare" a acestei tari. Iar obiectivul este pregatirea unui atac impotriva Venezuelei, a subliniat Fidel Castro.

In vigoare pentru 10 ani, acest acord a fost semnat in urma cu o saptamana la Bogota si le permite fortelor armate americane sa foloseasca bazele militare in lupta impotriva traficului de stupefiante si impotriva gherilelor din statele aflate la frontiera: Venezuela, Ecuador, Brazilia, Peru si Panama.